KRAH PREDSEDNIKA: Sarkozi od svetskog moćnika do prestupnika
Foto: Rojters

Pao na najniže grane

KRAH PREDSEDNIKA: Sarkozi od svetskog moćnika do prestupnika

Planeta -
Nekad milioner: Bivši lider Francuske Nikola Sarkozi zbog korupcije poneo epitet najvećeg gubitnika današnjice

PARIZ - Nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi (59), koji je u utorak priveden na petnaestočasovno ispitivanje i optužen za zloupotrebu položaja i korupciju, doživeo je krah kakav je malo ko mogao da zamisli da će se desiti čoveku koji je u jednom trenutku bio među najmoćnijim ljudima na planeti.Francuski fotografi uspeli su da u dva sata posle ponoći u noći između srede i četvrtka uslikaju bivšeg lidera dok je nakon ispitivanja sedeo u limuzini ispred policijske stanice u Parizu. Ličio na podvodačaPrema rečima svedoka, taj smušeni čovek više je ličio na uhapšenog podvodača nego na francuskog kralja, kako su ga zvali.Sarkozi je tokom predsednikovanja plenio harizmom, ali i skupom garderobom, ekskluzivnim satovima i markiranim naočarima za sunce. Pored toga, bio je poznat po troškarenju, koristeći pritom novac poreskih obveznika.

Na vrhuncu moći... Sarkozi sa ženom Karlom Bruni
Na vrhuncu moći... Sarkozi sa ženom Karlom Bruni

Koristio je i avion „erbas A330“ u vrednosti od 370 miliona evra. Letelica je imala apartman, ali i konferencijsku salu sa specijalnom stolicom za Sarkozija koja je izdignuta iznad ostalih kako bi s visine posmatrao funkcionere. Sarkozi je pored toga dane provodio u društvu treće supruge Karle Bruni u ekskluzivnoj Jelisejskoj palati u Parizu ili u nekom od tri zamka na periferiji grada.ZloupotrebaIpak, nelegalno uzimanje novca za finansiranje kampanje 2007. od libijskog lidera Moamera el Gadafija i vlasnice „Loreala“ Lilijan Betankur dovelo ga je u poziciju da ga okarakterišu kao najvećeg gubitnika. On je prvi predsednik u istoriji Francuske koji je priveden, a ako bude osuđen, preti mu do 10 godina robije.

Potonule mu sve lađe... Privođenje Sarkozija
Potonule mu sve lađe... Privođenje Sarkozija

Prvi Sarkozijev intervju posle dve godineŽRTVA SAM LOVA NA VEŠTICEBivši lider Francuske Nikola Sarkozi dao je prvi intervju jednoj televiziji posle dve godine, otkako ga je na predsedničkim izborima pobedio Fransoa Oland, a istakao je da nije kriv, da nikad nije bio korumpiran i da je on žrtva političkog lova na veštice. On je istakao da su optužbe protiv njega groteskne i da su njegovi politički protivnici samo želeli da ga diskredituju kako ne bi opet bio izabran za predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track