KRAJ PLJAČKE BEOGRADA: Đilasova ekipa u zatvoru!
Foto: Marina Lopičić

Afera Bulevar uhapšeno devetoro

KRAJ PLJAČKE BEOGRADA: Đilasova ekipa u zatvoru!

Politika -
Policija odredila pritvor za Aleksandra Bijelića bivšeg menadžera grada i prvog saradnika Dragana Đilasa i još osam lica, zbog sumnje da su budžet oštetili za 6.000.000 evra

BEOGRAD - Čekaju tužioca.Aleksandru Bijeliću, bivšem gradskom menadžeru, desnoj ruci Dragana Đilasa, Marku Blagojeviću, bivšem direktoru Agencije za investicije i stanovanje, kao i još sedmorici osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Bulevar“ juče je određen policijski pritvor do 48 sati. Zaprećena kazna za ovo delo je od 10 do 12 godina.Šok u policiji Iako je najavljeno njihovo saslušanje, njima je juče u zgradi PU za Grad Beograd uručeno rešenje o policijskom zadržavanju, nakon čega će ih saslušati tužilac.Prema rečima izvora našeg lista, osumnjičeni su teško primili vest o zadržavanju, Bijelić nije mogao da sakrije nervozu, a suvlasniku „Balkan gradnje“ je tokom razgovora sa inspektorima i pozlilo (vidi antrfile).- Oni su prethodnih meseci bili na nekoliko informativnih razgovora u svojstvu građana, ovo je prvi put da dođu kao osumnjičeni. Međutim, ni juče nisu saslušani, nego im je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju - kaže sagovornik Kurira iz istrage.

U pritvoru... Marko Blagojević
U pritvoru... Marko Blagojević

Policija sumnja da je Aleksandar Bijelić u dogovoru sa Slavkom Božićem i Nadom Ćubić, suvlasnicima „Balkan gradnje“, naložio Marku Blagojeviću i Radovanu Drči da sprovedu postupak javne nabavke za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra. Oni su nakon toga podstrekivali komisiju da taj posao dodeli „Balkan gradnji“.- Formirali su komisiju za rekonstrukciju, koju su činili Danka Šotra, Sloboda Stević i Elizabeta Troha. Bijelić, Blagojević i Drča su potom članove komisije podstrekivali da posao dodele „Balkan gradnji“, a ne najpovoljnijem ponuđaču, firmi „Svitelski“, što su oni i učinili iako je ponuda „Balkan gradnje“ bila skuplja za čak šest miliona evra! - navodi sagovornik Kurira iz policije.Zarada od milion evraDirektor policije Milorad Veljović izjavio je da u ovom slučaju „nema političke pozadine“. - Policija je s tužilaštvom radila svoj posao u skladu sa zakonom i mi ćemo to i dalje raditi. Niko neće biti zaštićen, bez obzira na to o kome se radi - istakao je Veljović. Tužilaštvo sumnja da su osumnjičeni zloupotrebom službenog položaja prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra oštetili budžet Beograda za 642.333.852,56 dinara, a osnivačima „Balkan gradnje“, firme koja je dobila pomenuti posao, pribavili imovinsku korist od oko 130 miliona dinara. Vrednost posla bila je oko 11 miliona evra.

Intervencija lekaraDIREKTORU POZLILOSlavku Božiću, direktoru „Balkan gradnje“, pozlilo je oko 10.50 časova, zbog čega je pozvana Hitna pomoć.- Pozlilo mu je dok je sedeo u kancelariji sa inspektorima. Ubrzo se malo povratio, pa je sišao do vozila Hitne pomoći, koje ga je odvezlo u bolnicu da primi terapiju za smirenje. Pošto mu je bilo bolje, vraćen je u pritvor - kaže sagovornik Kurira iz policije.

Spisak zadržanih1. Aleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer2. Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije i stanovanje3. Slavko Božić, osnivač „Balkan gradnje“4. Nada Ćubić, osnivač „Balkan gradnje“5. Radovan Drča, pomoćnik Marka Blagojevića i rukovodilac Sektora za izvođenje radova na objektima niskogradnje i hidrogradnje Agencije za investicije6. Danko Šotra, predsednik komisije za rekonstrukciju7. Slobodan Stević, član komisije za rekonstrukciju8. Elizabeta Troha, član komisije za rekonstrukciju9. Mile Zekić, direktor „Balkan gradnje“

Bijelić nervozanCUPKAO NOGOM I MRŠTIO SEAleksandar Bijelić stigao je juče u gradsku policiju oko 9.55 časova u pratnji svog branioca. On je delovao mirno dok je ulazio u zgradu, ali se prilikom predaje lične karte unervozio. Počeo je da cupka nogama i mršti se.- Trudio se da bude ljubazan, ali je na kraju prestao da glumi. Shvatio je da će biti zadržan u pritvoru, što ni u snu nije pretpostavljao - rekao je jedan od advokata.

Nebojša Perović
Nebojša Perović

Nebojša PerovićNELOGIČNO ZADRŽAVANJENebojša Perović, advokat Mileta Zekića, rekao je da je nelogično da se osumnjičenima odredi zadržavanje.- Svojim dolaskom pokazali su spremnost da sarađuju s tužilaštvom u razjašnjenju činjenica koje tužilaštvo smatra spornim prilikom rekonstrukcije Bulevara. - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track