Kravčuk: Putin neće stati, to će biti početak Trećeg svetskog rata!
Foto: AFP

Upozorava

Kravčuk: Putin neće stati, to će biti početak Trećeg svetskog rata!

Planeta -
Kravčuk je inače vladao Ukrajinom od 1991. do 1994. godine i upravo je u njegovo vreme Ukrajina Rusiji predala 1.800 nuklearnih bojevih glava koje je nasledila od SSSR-a

Prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk strahuje da bi njegova zemlja mogla da postane poprište novog globalnog sukoba, ukoliko se predsednik Rusije Vladimir Putin odvaži da pošalje svoje trupe preko istočne ukrajinske granice. On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da se nada da će međunarodna zajednica da pritisne Rusiju da odustane od moguće buduće agresije, ali upozorava da Vladimir Putin neće odustati, jer njemu samo Ukrajina neće biti dovoljna.

"Putin sigurno neće stati na Ukrajini, što bi moglo da znači početak Trećeg svetskog rata", tvrdi Kravčuk.

Dok Rusija demantuje da planiraju bilo kakve intervencije na istoku Ukrajine, uz istočnu granicu se unazad nekoliko nedelja gomilaju trupe, za koje je predstavnici NATO kažu da ih je dovoljno ne samo da osvoje tu regiju, već i da pregaze Ukrajinu i dođu do Pridnjestarske oblasti u Moldaviji.Kravčuk je inače vladao Ukrajinom od 1991. do 1994. godine i upravo je u njegovo vreme Ukrajina Rusiji predala 1.800 nuklearnih bojevih glava koje je nasledila od SSSR-a.

Za Vladimira Putina Kravčuk nema reči hvale, upoznao ga je još pre raspada SSSR-a i ostao mu je u sećanju kao potrčko mnogo moćnijih ljudi od sebe.

(Kurir/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track