KREDITI ZA SELO: Zajam za traktore, sejalice, stoku
Foto: Beta

Ministarstvo poljoprivrede

KREDITI ZA SELO: Zajam za traktore, sejalice, stoku

Društvo -
Ministar je precizirao da je reč o kreditima sa rokom otplate od tri godine, sa godinu dana grejs perioda, a kamata se kreće od četiri do šest odsto

BEOGRAD - Poljoprivrednici će od naredne nedelje moći da se prijave bankama za subvencionisane kredite, a Ministarstvo će svoj deo posla moći da reši u roku od 24 sata.

To je najavio ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je kazao da će krediti biti na raspolaganju do septembra, kada će se napraviti presek kako bi se videlo koliko je interesovanje poljoprivrednika.

"Imamo dovoljno obezbeđenih para da i posle septembra nastavimo sa ovakvim kreditiranjem, do tada nam je na raspolaganju oko 35 miliona evra a od toga će poljoprivrednici moći da kupe traktore, sejalice, stoku i šta god da im treba", naveo je Glamočić prilikom potpisivanja ugovora o subvencionisanim poljoprivrednim kreditima sa ukupno 12 banaka i šest osiguravajucih kuća.

Povodom arapskog kredita za mehanizaciju od 100 miliona evra, Glamočić je rekao da bi to bili dugoročniji krediti koji će biti na raspolaganju od naredne jeseni. "To bi bile pozajmice verovatno na desetak godina, i koristile bi se za mnogo veće investicije. Poljoprivrednici bi od toga mogli da grade nove farme, staklenike, da kupuju mehanizaciju...", objasnio je Glamočić.

Ministar je precizirao da je reč o kreditima sa rokom otplate od tri godine, sa godinu dana grejs perioda, a kamata se kreće od četiri do šest odsto.

Četiri odsto će, kako kaže, biti kamata na zajmove za stočarstvo, dok će za ostale pozajmice biti šest odsto. Glamočić je naglasio da nema devizne klauzule na ove kredite, što je, kako ukazuje, za naše poljoprivrednike jako važno.

Ministar je, međutim, primetio da će problem biti obezbeđenje kolaterala i garancija i izrazio želju da na tome radi zajedno sa potpisinicima ugovora, među kojima su, izmedju ostalih, Komercijalna banka, Prokredit, Erste, Inteza, AIK, Sosijete Ženeral banka.

"Radićemo na tome da povećamo broj javnih skladišta i da taj vid obezbeđenja poboljšamo. Pozivam i prerađivače koji su spremni da garantuju za kooperante", poručio je Glamočić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track