Kremlj: Sankcije SAD protiv Vladimira Putina bile bi apsurdne
Foto: Ap

Novinarska patka?

Kremlj: Sankcije SAD protiv Vladimira Putina bile bi apsurdne

Planeta -
Dmitrij Peskov demantovao pisanje Njujork tajmsa da će Amerika zamrznuti navodni Putinov račun u Švajcarskoj sa 40 milijardi dolara!

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je apsurdnim tvrdnje da bi Vašington mogao da uvede direktne sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, u okviru dodatnih sankcija povodom ukrajinske krize, koje bi SAD mogle da uvedu protiv Rusije.

Neimenovani izvor Tajmsa u tekstu objavljenom u petak, naveo je da SAD nameravaju da uvedu sankcije protiv Putina, za koga taj list procenjuje "da u Švajcarskoj ima račun sa 40 milijardi američkih dolara", ali je portparol ruskog predsednika Peskov te tvrdnje odbacio.

"To je apsurdno i očigledna podvala", izjavio je Peskov moskovskoj Eho radio stanici, a prenosi AFP.

Odgovarajući na navode teksta, Peskov je rekao da Putin, naravno, nema čega da se plaši, pogotovo ne od "Tajmsa", i da je tekst "novinarska patka".

"Zašto bi se bojao sankcija, pogotovo ovako apsurdnih? Možemo samo tome da se nasmejemo", rekao je.

Sudeći prema članku objavljenom u "Tajmsu", Vašington bi mogao da zatraži podršku Švajcarske za ostvarenje plana u uvođenju dodatnih sankcija Rusiji.

Amerika je, povodom ukrajinske krize, već uvela sankcije koje pogađaju Putinovo okruženje, ali je i zapretila da bi, ukoliko ne bude napretka u sprovođenju sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila, mogla da preduzme i naredne korake.

U Ženevi su pre tri dana predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Amerike postigli sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini. To podrazumeva povlačenje proruskih snaga iz ukrajinskih institucija na istoku zemlje i amnestiju za sve koji su učestvovali u demonstracijama u toj oblasti.

Ruska strana, međutim, ističe da uporedo sa napuštanjem zauzetih ukrajinskih institucija, i privremena vlast u Kijevu treba da odstupi iz institucija koje su preuzeli posle protesta i svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track