KRITIČNO: Hitno iseljavanje dela Smedereva!
Foto: Nemanja Pančić

S područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe

KRITIČNO: Hitno iseljavanje dela Smedereva!

Srbija -
Meštani odbijaju da se isele iako je Dunav porastao na 680 cm. Vodostaj danas dostiže kotu vanredne odbrane od poplava
1 / 6 Foto: Kurir Štampano

BEOGRAD - Voda ne miruje!Na teritoriji Republike Srbije s područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe, od čega je s područja Obrenovca 13.603, a najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni.Juče je bilo izuzetno kritično i u Smederevu pošto je Dunav kod ovog grada dostigao nivo od 680 centimetara i očekuje se da vodostaj dostigne kotu vanredne odbrane od poplava.Gradski štab za vanredne situacije Smedereva naložio je danas stanovnicima ribarskog naselja Metalor i vikend-naselja Orešac da se hitno evakuišu s tog područja, s obzirom na to da se nalazi u koritu reke Dunav koje je ujedno i nebranjeno područje. Ipak, oko 1.000 žitelja naselja Metalor odbijaju to da učine. Nije im dovoljno ni to što je voda već ušla u neke vikendice koje su najbliže reci.- Plašim se za stvari, a najviše za decu, ali se nećemo seliti dok nam voda ne uđe u kuću. Sad je stigla u dvorište sa dunavske stane - kaže za Kurir Aleksandra Šaćirović, koja pored 15-mesečne bebe ima još četvoro dece.U naselju smo zatekli i Jelu Tasić od 90 godina, ali ni njen sin s njom i porodicom ne namerava da napušta kuću.- Gde ću jadna ja kad ne mogu da idem, a njih neću da opterećujem. Bila je poplava i 2006, pa se nismo podavili - priča Jela.U Kolubarskom okrugu ugroženo je 1.250 domaćinstava sa više od 3.500 građana i do juče je evakuisano 6.500 osoba.Na teritoriji Srbije, prema podacima ministarstva, ugrožena su 1.763 objekta, a poplavljeno je 2.260. Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodnog dana dostavilo je pomoć u hrani, vodi, sredstvima za higijenu i garderobi Čačku, Užicu, Požarevcu, Loznici, Šapcu, Smederevu, Jagodini, Valjevu, Grockoj, Obrenovcu, Koceljevi, Krupnju, Lazarevcu, Vladimircima, Smederevskoj Palanci, Malom Zvorniku, Ćupriji, Paraćinu, Žagubici, Trsteniku, Ubu, Lajkovcu, Bogatiću, Surčinu, Svilajncu, Boru, Mionici, Ljuboviji, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Pećincima, Lajkovcu, Osečini, Ljigu.

SMEDEREVSKA PALANKAŠesti dan bez vodeU Smederevskoj Palanci, koja je šesti dan bez vode, juče je počela asanacija zemljišta i objekata koju rade pripadnici Specijalizovane jedinice Vojske Srbije (ABHO), izjavio je predsednik te opštine Radoslav Milojičić.- U opštini ima oko 1.000 stambenih objekata koje treba očistiti i danas se radi asanacija, a sutra zaprašivanje iz vazduha - rekao je Milojičić i najavio da će specijalne jedinice Vojske Srbije nastaviti čišćenje kuća.

KUPINOVONe znaju koliko će izdržati nasipMeštani sela Kupinovo na obali Save već pet dana brane svoje mesto, a kako kažu, i Surčin i Novi Beograd od nabujale reke. Organizovali su se samoinicijativno i podigli nasip od džakova peska dužine 37 kilometara. Ljudima iz Kupinova pomažu i ljudi iz okolnih sela. Posle naraslog vodostaja reke Save nasip od džakova je popustio na nekoliko mesta i voda je počela da prodire u bašte. (A. R.)

KRUPANJMulj prekrio gradU Krupnju je situacija i dalje katastrofalna. Najviše nedostaju dezinfekciona sredstva za čišćenje, a mulj je prekrio veći deo grada. U nekim oblastima dostiže i metar visine. Pomoć ljudima koji su ostali bez kuća pristiže sa svih strana. Nenad Borovčanin, doskorašnji državni sekretar za sport i omladinu, prethodna dva dana odneo je nekoliko šlepera pomoći u vidu hrane, flaširane vode, lekova, dečje hrane, pelena... Kako je najavio, narednih dana će organizovati obnovu kuća.

ŠIDHitna evakuacijaPreventivna evakuacija naseljenih mesta Morović i Višnjićevo u opštini Šid počela je u ponedeljak u 19.30. U Moroviću je završena oko ponoći. Evakuacija Morovića i Višnjićeva sprovodi se u smislu preventivnog delovanja zbog mogućnosti poplave, i to u četiri faze. Prva faza predstavlja evakuaciju lica iz mesta Jamena koja su stacionirana u mesnoj zajednici Morović, a druga faza podrazumeva evakuisanje bolesnih i starih lica, porodilja i dece starosti do 15 godina.

JAGODINAPomoć - Palma 100.000, odbornici po 20.000 dinaraNa inicijativu odborničkih grupa u Skupštini grada Jagodine: Jedinstvena Srbija - SPS-PUPS, Srpska napredna stranka, Zajedno za Srbiju i Demokratska stranke Srbije - svi odbornici uplatiće po 20.000 dinara kao pomoć domaćinstvima čiji su objekti poplavljeni. Po 100.000 dinara uplatiće predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, zamenik predsednika Skupštine grada, Petar Petrović, šef odborničke grupe Jedinstvena Srbija - SPS-PUPS, Zoran Vasić...

SVILAJNACNi pumpe ne pomažuU Svilajncu građani i pored pumpi još imaju problem s vodom. Sve što pumpe izbace iz dvorišta i naselja, „zemlja vrati“.- U centru nema vode, ali okolna naselja imaju problem s podzemnim vodama. Sve što se pumpama koje danonoćno rade izbaci iz dvorišta, vrate podzemne vode. Oko 100 kuća još ne može da izbaci vodu - kaže meštanka Snežana Ristić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja