Krivična prijava protiv Tadića!
Foto: Rojters

Presavili tabak

Krivična prijava protiv Tadića!

Politika -
Dušan Stupar tužio lidera DS jer je prekršio pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda u postupku koji se vodio protiv njega

BEOGRAD - Dvostruki aršini.- Pozicija Demokratske stranke i moja lična u vezi sa Oliverom Dulićem je pre svega principijelna - niko nije kriv dok se ne dokaže krivica - rekao je nedavno lider DS Boris Tadić. Međutim, Tadić se izgleda zalaže za selektivnu pravdu pošto se tog principa nije strogo pridržavao. To tvrdi Dušan Stupar, koji je protiv Tadića 7. septembra podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Prema krivičnoj prijavi, u koju je Kurir imao uvid, „Tadić je 16. maja, u jeku predizborne kampanje, u televizijskom duelu s protivkandidatom Tomislavom Nikolićem na RTS povredio pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda u postupku koji se tada vodio pred Višim sudom u Beogradu protiv Stupara, a koji je bio u fazi krivične istrage i dok se oštećeni nalazio u pritvoru“.

- Gospodine Nikoliću, da vas podsetim, vaš finansijer ili čovek sa kojim vi sarađujete, gospodin Stupar, uhapšen je. Možda nije vaš finansijer, ali u svakom slučaju u njegovim prostorijama je vaša stranka... Gospodin Stupar, kod koga vaša stranka ima iznajmljene prostorije, uhapšen je zbog toga što je izvršio krivično delo odnošenja opreme za Azotaru Pančevo i zbog toga što je naša poljoprivreda danas mnogo oslabljena u strateškom smislu, zato što ne možemo da proizvodimo kvalitetna azotna đubriva - kazao je Tadić, koji je tada još obavljao funkciju predsednika Srbije, citira se u prijavi.

Dalje se navodi da je Tadić, osim konstatacije da je čovek „uhapšen jer je izvršio krivično delo“, Stuparu stavio na teret ono što nije ni spomenuto u krivičnom postupku - da je odneo nekakvu opremu i da je zato cela jedna privredna grana strateški oslabljena.Zoran Ateljević, advokat Dušana Stupara, kaže za Kurir da je zbog takvog Tadićevog istupa i sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljenog javnog komentarisanja sudskih postupaka (član 336a Krivičnog zakonika) podneta krivična prijava protiv lidera DS.

Prema Krivičnom zakoniku, Tadiću je, dodaje Ateljević, za to delo zaprećena kazna zatvora do šest meseci.- Krivična prijava protiv Tadića podneta je jer je, u vreme dok je bio predsednik Srbije, prema našem mišljenju, povredio pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda. To je krivično delo i mi očekujemo da tužilac proveri navode. Ako Tadića ne bude gonilo tužilaštvo, to će činiti Stupar. Nema smisla da Tadić tako govori. Ne samo da je to krivično delo nego nije ni moralno - ocenjuje Ateljević.

Tadić bez komentaraKurir je od Borisa Tadića zatražio komentar, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Postupak u tokuStupar je vlasnik „Univerzal holdinga“ - dela konzorcijuma kome je, kako se sumnja, nezakonito prodata Azotara 2006. Osim protiv Stupara, istraga se vodila protiv još osam osumnjičenih. Na teret im se stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8,3 miliona evra. Stupar je uhapšen 24. aprila, kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog navodne zloupotrebe službenog položaja u Azotari iz Pančeva. Iz pritvora je pušten 13. jula. Postupak je u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track