KRIVIČNE PRIJAVE: Direktorka škole i njen pomoćnik obračunavali sebi plate kao da su doktori nauka
Foto: Shutterstock

Novosadska visoka škola za vaspitače pod lupom

KRIVIČNE PRIJAVE: Direktorka škole i njen pomoćnik obračunavali sebi plate kao da su doktori nauka

Crna Hronika -
Jovanka Ulić i Stevan Divljaković osumnjičeni su da su uvećanjem koeficijenata sebi navodno pribavili protvzakonitu materijalnu korist. U prethodna dva On je bio direktor Visoke škole, a ona njegova pomoćnica a funkcije su "zamenili" 1. oktobra prošle godine

NOVI SAD - Članovi Saveta Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada podneli su prijave protiv direktorke Jovanke Ulić i njenog pomoćnika Stevana Divljakovića, zbog nezakonitih radnji.Član Saveta Visoke škole rekao je da se uvidom u dokumentaciju i finansijske izveštaje pokazalo da su Ulić i Divljaković, u periodu od 2007. do 2014. godine, protivzakonito povećali sebi koeficijente za obračun plata na nivo doktora nauka, iako su oboje magistri. Taj član Saveta želeo je da ostane anoniman do okončanja istrage. U prijavama nadležnim organima, navodi se da su uvećanjem koeficijenata sebi navodno pribavili protvzakonitu materijalnu korist. U prethodna dva mandata Divljaković je bio direktor Visoke škole, dok je Ulićeva bila njegova pomoćnica a funkcije su "zamenili" 1. oktobra prošle godine.Dodaje se da finansijsko poslovanje škole nije transparentno, da se autorski ugovori o honorarima navodno sastavljaju proizvoljno, pa se tako ne zna zašto se i za koji posao pojedinim radnicima i nastavnicima isplaćuju visoki honorari. Sporni ugovori, neki i do 300.000 dinara, potpisivani su bez saglasnosti Saveta škole, a da se u njima ne vidi ni predmet ugovora, ni obim posla, niti rokovi, što po mišljenju članova Saveta znaci da su "fiktivni".Prijave se odnose i na trošenje sredstava iz projekta "Predavači u dijalogu", za koji je škola sredstva dobila od Švajcarske fondacije za obrazovanje i razvoj iz Ciriha, a za koji navodno nije dostupan ni budžet, ni plan rada, niti su podnošeni izveštaji Savetu škole. Izvor iz Saveta je naveo da je taj organ škole onemogućen da funkcioniše, jer predsednik Saveta Jovan Ljuštanović odbija da, na zahtev članova, zakaže sednicu na kojoj će se raspravljati o problemima u radu škole.

"Apelujemo na državne organe i nezavisnog revizora da preispitaju poslovanje škole, a posebno pronevere novca zbog kojih i škola, i Savet danas snose posledice", kazao je taj izvor. Radi se o navodnoj proneveri novca prisvojenog od strane radnika računovodstva škole Nade Stefanović i Snežane Jovanović u 2011. godini, a čiji su se iznosi koje škola treba da plati do danas povećali sa deset na 14 miliona dinara na ime kamata i neuplaćenih poreza.Članovi Saveta su prijave podneli Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, Sektoru za budžetsku inspekciju i Upravnoj inspekciji. Sadašnji pomoćnik direktora škole Stevan Divljaković bio je prozivan u medijima za nemamensko trošenje sredstava dok je bio upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pa zatim i dok je bio direktor Srednje muzičke škole "Isidor Bajić" i predsednik Upravnog odbora Fonda "Melanija Bugarinović".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track