KROZ CRVENO: Umalo sudar vozova kod Ostroga

Deset metara ih delilo od katastrofe

KROZ CRVENO: Umalo sudar vozova kod Ostroga

Planeta -
Zamenik izvršnog direktora ŽPCG Vojislav Andrijašević objasnio je da je do vanrednog događaja došlo zbog greške mašinovođe, koji je upravljajući vozom koji je dolazio iz Nikšića ušao u stanicu Ostrog iako je imao crveni signal

OSTROG - U železničkoj stanici Ostrog, na pruzi Podgorica - Nikšić, u sredu u 20 sati i 20 minuta samo pukim slučajem i velikom srećom nije došlo do sudara dva nova voza koji su nedavno kupljeni u Španiji. U vozu iz Nikšića bilo je četiri, a u podgoričkom svega dva putnika.

Voz iz pravca Nikšića, kojim je upravljao Nebojša Vučinić, u stanicu Ostrog ušao je na crveno svetlo i pravo je čudo kako na njega nije naleteo voz koji je dolazio iz pravca Podgorice, a koji je imao zeleni singnal, odnosno otvorenu prugu. Ljudi koji su bili na licu mesta kažu da je mašinovođa koji je dolazio iz pravca Podgorice, ne verujući da se na koloseku koji je otvoren za njega nalazi drugi voz, u posljednjim trenucima počeo da koči, pa su dva voza ostala na razdaljini manjoj od deset metara.

U Železničkom prevozu su potvrdili da se incident dogodio. Zamenik izvršnog direktora ŽPCG Vojislav Andrijašević objasnio je da je do vanrednog događaja došlo zbog greške mašinovođe, koji je upravljajući vozom koji je dolazio iz Nikšića ušao u stanicu Ostrog iako je imao crveni signal, što znači da taj kolosek nije slobodan za njega.

“Mašinovođa je suspendovan, a disciplinski će odgovarati i otpravnici vozova u stanicama Nikšić i Podgorica”, kazao je Andrijašević, dodajući da će konačnu reč ovom incidentu dati komsija za vanredne događaje ŽPCG.

On nije sporio tvrdnju da je reč o vrlo ozbiljnom incidentu, ali je istakao da novi španski vozovi imaju odlične kočnice i da mogu da se zaustave na relativno malom rastojanju.

Više stručnjaka za željeznicu, nije želelo javno da govori zbog toga što je reč o ljudskom faktoru, da unapred ne bi presuđivali kolegama. Ipak, svi su bili jednoglasni u stavu da je reč o najozbiljnijem incidentu koji se može desiti na železnici.

“Nepoštovanje signalizacije je jedan od najozbiljnijih prekršaja na železnici. Signalizacija je zakon i tu nema igranja. Velika je sreća što je voz iz pravca Podgorice uspeo da se zaustavi na nekoliko metara od drugog i što nije došlo do sudara”, kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track