Krpelja odstraniti pincetom, mesto uboda dezinfikovati

Letnja napast

Krpelja odstraniti pincetom, mesto uboda dezinfikovati

Život -
Stručnjaci savetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja

BEOGRAD - Boravak u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, a stručnjaci upozoravaju da među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti, pa građani treba da obrate pažnju i da se obavezno jave lekaru ako se jave prvi simptomi bolesti.

Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom i ne treba koristiti bilo kakve preparate, a ukoliko se javi povišena temperatura, malaksalost, crvenilo po koži, problemi sa snom ili prekomerno spavanje, trebalo bi obavezno posetiti lekara, rekla je Nevenka Pavlović iz Savetovališta za Lajmsku bolest u Gradaskom zavodu za javno zdravlje.

Krpelji su „napast" za građane koji tokom prolećnih i letnjih meseci borave u prirodi, a pravi problem i ozbiljne zdravstvene tegobe mogu da izazovu takvi zaraženi paukoliki paraziti.

„Bez obzira na to da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ušao pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako preneo bolest", ukazala je Pavlovićeva.

Odstranjivanje krpelja može se obaviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi (ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti...

Stručnjaci savetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mesto uboda treba dezinfikovati.

Najopasniji su ukoliko su zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi, a na svu sreću nisu svi ispitani krpelji na teritoriji Beograda potencijalni prenosioci te bolesti.

Kada krpelj zaražen to bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mesec dana kasnije.Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo.

To je siguran znak početne faze bolesti, odnosno prvi stadijum, a ako se lečenje tada preskoči, može lako preći u drugi stadijum, odnosno može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srcanog misica i drugih organa...

Ukoliko se ne počne sa lečenjem Lajmske bolesti u II stadijumu, posle deset meseci ili više godina, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja, invalidnosti i smanjenja radne sposobnosti, odnosno bolesti prelazi u treći stadijum.

Pavlovićeva je ukazala da svi koji provode vreme u prirodi treba da, po povratku kući, detaljno pregledaju celu kožu, kako bi na vreme otkrili krpelja i sprečili eventualne negativne posledice.Ona je navela da nije primećen povećan broj građana koji su se proteklih meseci javili savetovalištu za pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track