KRUPANJ: U toku sanacija izlivene toksične jalovine
Foto: Reuters

Ministarstvo rudarstva

KRUPANJ: U toku sanacija izlivene toksične jalovine

Srbija -
Vlasnik rudnika Stolice, koji ne radi već 30 godina, kao i odlagališta koje ima tri brane, kompanija Farmakom, već je poslala mašine za sanaciju terena, ali čeka se da se zameni oštećena cev kolektora da bi radovi mogliž da počnu

BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da se radi na sanaciji izlivene toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona u rudniku "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja.

Rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike Siniša Tanacković kazao je da bi sanacija terena, nakon zaustavljanja curenja jalovine, mogla da se završi za par dana, da bi se potom, ako je potrebna, mogla raditi dekontaminacija vode i tla.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine već je uzelo uzorke tla i vode radi analize na prisustvo štetnih materija, a očekuje se da će rezultati biti dostupni za dan-dva.

Kako je dodao, i ekipa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" uzela je uzorke vode nizvodno od odlagališta do ulaska u reku Jadar, koja je 20 kilomera udaljena od rudnika. Gradski štab za vanredne situacije u Loznici ranije je saopštio da je pokrenuta toksična masa formirala "sivu reku" koja preti da ugrozi životnu sredinu u slivu reke Korenite, koja se uliva u Jadar, a Jadar u Drinu.

Tanacković je kazao da je vlasnik rudnika, koji ne radi već 30 godina, kao i odlagališta koje ima tri brane, kompanija Farmakom, koja je već poslala mašine za sanaciju terena, ali čeka da se zameni oštećena cev kolektora da bi radovi mogli da počnu. "Do pucanja brana je došlo usled velikih kiša kada su se formirala klizišta kod oglagališta zbog čega je došlo do pucanja kolektora kroz koji prolazi jalovina", rekao je on.

Tanacković je kazao da se ne zna tačna količina jalovine na odlagalištu, jer rudnik nije u funkciji 30 godina, a još nije moguće utvrditi ni kolika količina jalovine je iscurila. Ranije danas predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić rekao je medijima da se preduzimaju mere za zaštitu ljudi i životne sredine. On je kazao da je zajedno s direktorom Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" obišao mesto izlivanja i dodao da su uzeti uzorci koji će se analizirati u Kruševcu i Boru, a da se prvi rezultati očekuju sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track