KRUŠEVAC: Krst osvojio Nemanja Milićević
Foto: Beta

Bogojavljenje

KRUŠEVAC: Krst osvojio Nemanja Milićević

Srbija -
Milićević, koji je drugi put učestvovao u nadmetanju, kazao je da mu je Krst bio najveći motiv da učestvuje u ovoj tradicionalnoj manifestaciji i dodao da mu pobeda mnogo znači, jer mu se na ovaj način ispunio san

KRUŠEVAC - Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenja obeležen je danas i u Kruševcu, tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Zapadnoj Moravi, do kojeg je prvi doplivao Nemanja Milićević iz Kruševca.

Dvanaestu manifestaciju organizovali su grad Kruševac i opština Trstenik, odnosno mesne zajednice Bela Voda, Stopanja i Bresno polje.

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u crkvama u Beloj Vodi i Stopanji, dolazak svečane Bogojavljanske litije i Bogojavljenska beseda episkopa kruševačkog Davida, kao i svečana Bogojavljenska molitva na reci.

Gradonačelnici Kruševca i Trstenika, Bratislav Gašić i Miroslav Aleksić tradicionalno su lomili pogaču prijateljstva, nakon čega je episkop kruševački David blagosiljao plivače.

Krst je u vodu spustio stariji vodnik kruševačkog garnizona Nenad Radivojević. U viteškom nadmetanju učestvovalo je 114 plivača, najviše do sada, a do Krsta je, u prisustvu nekoliko stotina građana, prvi doplivao trener plivačkog kluba Napredak Nemanja Milićević iz Kruševca.

Milićević, koji je drugi put učestvovao u nadmetanju, kazao je novinarima da mu je Krst bio najveći motiv da učestvuje u ovoj tradicionalnoj manifestaciji i dodao da mu pobeda mnogo znači, jer mu se na ovaj način ispunio san. U kruševačkim hramovima danas se osveštava i Bogojavljenska voda, koja se smatra lekovitom, i čuva se u kućama do sledećeg vodoosvećenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track