KRUŠEVAČKA TRAČARA: Srednjoškolci očajni zbog gnusnih laži na Fejsbuku

Riznica gadosti

KRUŠEVAČKA TRAČARA: Srednjoškolci očajni zbog gnusnih laži na Fejsbuku

Društvo -
Na FB se pojavila poplava naloga na kojima se kruševački srednjoškolci bave najvulgarnijim tračevima, a glavni protagonisti su njihovi školski drugovi

KRUŠEVAC - Zloupotreba Fejsbuka od strane maloletnika dostigla je vrhunac. Korisnici ove društvene mreže na internetu već su navikli na prizore neprimerenih fotografija, video klipova i komentara za zgražavanje, a sada su naši srednjoškolci otvorili nalog na kome se bave tračevima, gde su glavni protagonisti njihovi školski drugovi. Baš nalik na sve one tabloidne bljuvotine i TV emisije koje propagiraju nemoral.

"Očigledno da deca nemaju organizovano vreme i da dosta vremena provode na Fejsbuku, a možda nisu ni svesna toga da su ove njihove poruke uvredljive, da to drugima smeta. Takođe, mislim da ni roditelji nemaju dovoljno uvida u to šta deca rade kod kuće na internetu - kaže pedagog u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Snežana Rajković, objavila je Radio-televizija Kruševac.

„Tračara“ je, u neku ruku, očekivan sled događaja, s obzirom na to da su tradicionalne vrednosti i autoritete zamenile „problematične“ ličnosti sa estrade, zbog čega televizija, kao najpopularniji medij, snosi deo odgovornosti.

- Emisije koje podržavaju ovakav oblik ponašanja, kroz neki humoristički način, daju negativan model. Ako niko ne bude kažnjen za nešto loše što je uradio, to deci šalje poruku da mogu da rade šta hoće, jer onda nisu sankcionisana neka njihova dela. Kad kažem sankcija, mislim na bilo koji način, prvo neki razgovor sa roditeljima, školom, školskim policajcem, da saznaju gde može da bude greška i šta je dobro, a šta loše – ističe Snežana Rajković.

Samostalni policijski inspektor Ivica Gočmanac upozorava da svako može da vrši, ali i da bude meta elektronskog nasilja.

- Važno je da naučimo decu da se na internetu ponašaju kao i u stvarnom svetu. Sajt „Klikni bezbedno“ je građanima dostupan i na njemu se mogu pronaći edukativno – zabavni sadržaji vezani za bezbednost dece u virtuelnom svetu. Takođe, građani mogu da posete i sajt MUP-a Republike Srbije gde u delu „Zaštitimo decu od pedofilije na internetu“ mogu pronaći informacije o zaštiti maloletnih lica od zloupotreba u pornografske svrhe i korisne savete za zaštitu od svih oblika elektronskog nasilja.

Iako nas vreme u kome živimo sve češće primorava da radimo i u dve smene, moramo naći način da se aktivnije uključimo u odrastanje naše dece… Ili ćemo o tome kako provode svoje vreme ubuduće čitati na internetu.Ko je s kim spavao

Na profilima se najčešće mogu naći navodi o tome ko je s kim spavao, ko se s kim tukao i slično, a pošto je u većini slučajeva reč o gnusnim lažima mnoge od meta tračara su na ivici suza, očajanja, depresije, a neki su navodno pomišljali i da dignu ruku na sebe.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track