Kuba izvozi lek protiv raka na bazi otrova škorpiona

Planeta

Autor:

HAVANA - Kuba je počela s izvozom "vidatoksa", leka namenjenog terapiji raka na bazi otrova tzv. "crvenog škorpiona", (Rhopalurus junceus), iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.

kuala lumpur, otrov skorpiona, vidatox,

HAVANA - Kuba je počela s izvozom "vidatoksa", leka namenjenog terapiji raka na bazi otrova tzv. "crvenog škorpiona", (Rhopalurus junceus), iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.

"Vidatoks" proizvodi Farmaceutska i biološka laboratorija (Labiofam) iz Havane, izvestila je kubansaka novinska agencija ACN, a prenela informativna mreža Karikom (CARICOM), država iz područja Kariba.

„Vidatoks“ je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova "crvenog škorpiona", koji spada među endemske vrste na Kubi.

Lek je nastao posle 15 godina istraživanja.

Reč je o homepoatskom preparatu na bazi proteinskih peptida male molekularne težine, ekstrahovanih iz škorpionskog otrova, koji su pokazali analgetsko, antiinflamatorno i antitumorsko dejstvo kod preko 15 tipova kancera, istakla je Isabel Gonsales, direktor za istraživanje i razvoj "Labiofama".

"Vidatoks" je testiran na preko 10.000 pacijenata, od kojih su oko 3.500 bili stranci, i pokazao povoljan rezultat koji je varirao od "poboljšanog kvaliteta života" do "usporavanja rasta tumora", naveo je ACN.

Istraživanja na ljudima pokazala su i smanjivanje ili nestanak bolova, odlaganje loše prognoze bolesti i čak potpuni nestanak oboljenja kod jedne grupe pacijenata.

U "Labiofamu" će raditi i na izradi sintetsčke i biotehnološke verzije ovog medikamenta, za čiju primenu ne postoje kontraindikacije i koji je kompatibilan sa svakim onkološkim tretmanom, istakla je Gonsalesova.

Osim na Kubi, "Labiofam" ima jedan proizvodni pogon u Narodnoj Republici Kini i dva u Socijalističkoj Republici Vijetnamu.

Kuba je poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još s početka 20. veka, kada je nastalo tzv. „Ulje škorpiona“ koje se smatra korisnim protiv retencije, kako je izloženo u Farmakološkom muzeju u Matansasu, gradu na severu ostrva, 90 kilometara od Havane.

Alkoholnom ekstraktu škorpiona pripisuju se i druga dejstva, poput analgetskih, olakšavanja reumatskih bolova i bolova u mišićima.

Ipak, tek 1980-ih grupa istraživača na Medicinskom fakultetu Gvantanamo počela je da se bavi otrovom škorpiona Rhopalurus junceus, kako bi pokazala antitumorno dejstva spomenutog otrova koji je lokalno stanovništvo već uveliko koristilo za tretiranje tumora na manjim životinjama.

Januara 1994, javnost je upoznata sa preliminarnim studijama i eksperimentima rađenim na miševima, psima i ljudima.

Pokazano je da se posle unošenja toksina škorpiona u njihove organizme, tumor smanjivao ili potpuno gubio, bilo prirodnog porekla u čoveku ili transplantovan u pse i albino miševe (Erlihov tumor, adenokarcinom i maligna neuroplazma na različitim mestima).

To bi moglo značiti da otrov škorpiona R. Junceus posee, osim antiflamatornih i analgetskih dejstava, stimuliše imunitet organizma i deluje protiv širokog spektra tumora.

Škorpioni pripadaju porodici zglavkara, jednim od najstarijih stanovnika planete Zemlje.

Danas postoji oko 1.500 poznatih vrsta škorpiona, od kojih se na Kubi mogu naći 32 vrste i podvrste, preneli su tamošnji mediji

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (49)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Adams86

  Adams86

  Daj ne lupaj molim te covece, ako je neko human kao narod i ne zivi od tudje nesrece to su Kubanci,to je jedina zemlja na svetu gde covek moze da dodje iz bilo kog kraja na svetu i da dobije kompletnu medicinsku negu za DZABE, a to sto ti i ostali Americki postovaoci ne mozete da shvatite da je jedna zemlja kao sto je Kubabroj jedan u medicini to j ... više e vec nesto drugo.ssSve te tvoje medicinske "strucne" casopise koji sluze za zaglupljivanje umesto informisanje mozes da okacis macku o rep,jer vec 20 godina postoje razni lekovi i terapije za lecenje raka koje nisu ugledale svetlost dana jer nekome to ne odgovara, a sto se samih Kubanaca tice verujem da ce uskoro da 100 odsto lece rak jer vec dugo vremena u svetu su broj 1 u oblasti radiologije, pa cak i mnogi ameri se lece na Kubi, a jos jedan plus vise im je sto ne j**u Americku mafiju ni 2 odsto tako da ce njima njihove lekove malo teze da bace u neku fioku i ostave tu zauvek...

  158 Odgovori 
 • Stanisa

  Stanisa

  Ja sam izlecen u doticnoj drzavi od Vitiliga koji je jos uvek nemoguce izleciti vec samo tretirati u modernom svetu.
  Da lecenje je kompletno bilo bez naplate izuzev za preparat koji stranci samo placaju a domaci stanovnici ne!

  80 Odgovori 
 • savo

  savo

  Svakako da je Kuba cuvena po veoma jeftinom i uspesnom lecenju ljudi od raznih bolesti... Samo sto imaju veoma velike probleme sa plasmanom svojih farmaceutskih proizvoda,zna se da monopol u prodaji i plasmanu drzi najmocnija farmako-mafija sa zapada, koja ne dozvoljava malim proizvodjacima da im neko narusi njihovo trziste...

  79 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Marina

  Marina

  Poštovana Dragana, da li mi, molim Vas možete reći kako da dođem do ovog leka, koji kažete da ste koristili? Molim Vas da mi pomognete, ako možete da mi date neki kontakt.
  Marina

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos Denis Kif ambasador Velike Britanije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!