Kućni ljubimci nova vrsta prevare u Srbiji
Foto: Rts

Pokvareno

Kućni ljubimci nova vrsta prevare u Srbiji

Crna Hronika -
Prevaranti smislili novi način brze zarade na račun ljubitelja životinja koji kupuju, potražuju pse i mačke u Srbiji

BEOGRAD – Srbiju je zahvatila nova vrsta prevare, a ovaj put na meti su ljubitelji životinja, koji se varaju preko oglasa na kojima se poklanjaju pas ili mačka, ali je za to neophodno samo platiti troškove prevoza.Na sajtovima preko kojih se prodaju i poklanjaju kućni ljubimci, od nedavno stoji sledeće upozorenje: "Pojavio se veliki broj oglasa u kojima se navodno poklanjaju ljubimci, ali se nalaze u inostranstvu i od vas se traži da platite troškove transporta. Svi su lažni, u pitanju su prevaranti koji prevare rade po celom svetu."

Zainteresovan e žrtve i kada plate sve što se odn njih u oglasu traži da bi dobil svog ljubimca ne dobiju nikada životinju jer je i nema. Princi prevare žrtve je sledeći:

"Oni vam pošalju slike, čujete se telefonom i kada treba da preuzmete ljubimca, tad počinje igra. Oni vam traže novac za transport, za kutije, carine, sve dok ste voljni da plaćate", objasnio je Saša Pribićević iz Društva za zaštitu od prevara, ali to nije i jedni način prevare, jer su se pojavili i lažni pronalazači izgubljenih životinja, koji rade u paru gde jedna traži oglase u kojim nema detaljnog opisa životinje, a drugi zove blasnika da je njegov ljubimac pronađen, ali nije baš siguran kako izgleda i zamoli vlasnika da je opiše, koji ne sumnjajući ništa daje opis nestalog ljubimca, ubeđen da je on pronađen, a tada nastaje noćna mora jer prevaranti zahtevaju da im se plate veterinarski troškovi jer je navodno nestali ljubimac bio bolestan, ali vlasnik ni tad ništa ne sumnja da je prevara u pitanju.

Treća vrsta prevare je krađa rasnih pasa, koje organizovane grupe kradu prilikom šetnje i zahtevaju posle otkup od vlasnika.

"Mi kao veterinari na prvoj liniji smo svedoci čestih situacija da neki sumnjivi ljudi dolaze i dovode neke pse i traže da ih skeniramo da bi došli do vlasnika", izjavio je Andrej Daković iz "Vetplaneta".

U Srbiji niko nije kažnjne za prevare s ljubimcima

I dok je u Americi otimanje psa zakonski poistovećeno sa kidnapovanjem čoveka, za ovakve prevare u Srbiji još niko nije odgovarao. Vlasnici su uglavnom vezani za ljubimce i smatraju ih članom svoje porodice pa su zato spremni da plate koliko god se traži, kako bi ih dobili nazad žive i zdrave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track