KUPLJEN HEKTAR: Azil za pse i mačke gradiće se u selu Gari

Za napuštene životinje

KUPLJEN HEKTAR: Azil za pse i mačke gradiće se u selu Gari

Srbija -
Sredstva u visini od 12.500 evra obezbedio je donator iz inostranstva

KRUŠEVAC - Organizacija za zaštitu životinja "Orpak" iz Kruševca otkupila je hektar zemljišta u selu Gari nadomak Kruševca za izgradnju azila po evropskim standardima za napuštene pse i mačke Kako je izjavila predsednica te organizacije Lela Bucek, sredstva u visini od 12.500 evra obezbedio je donator iz inostranstva, a prema projektu koji je već izrađen, azil bi mogao da zbrine oko 150 do 200 pasa i isto toliko mačaka.

"Ovo je nešto što mi želimo od kako postojimo, da imamo smeštaj za napuštene životinje. Cilj nam je da tu zbrinemo stare i invalidne životinje koje se teško udomljavaju, a onda i one zdrave koje lakše mogu naći porodicu", priča Bucekova.

Prema njenim rečima, azil je zamišljen tako da se ne izdržava samo od donacija.

"U okviru azila planirano je da funkcioniše pansion za pse i mačke, škola za pse socijalizacija i osnovne komande, kao i vegeterijanski restoran za vlasnike", navodi predsednica udruženja i dodaje da bi takvi sadržaji mogli da finansiraju boravak životinja i zaposlene.

Orpak je prošle godine postao član internacionalne organizacije za zaštitu životinja OIPA, tako da su se sa projektom kruševačke organizacije upoznali i veći donatori i udruženja koja žele da pomognu, kao što su "Brižit Bardo" iz Francuske i američki "Harmoni fond".

"Nama je ranije bio problem to što nismo imali plac na ime organizacije, a sada je situacije drugačija", kaže Bucek i poziva kruševačke građevinske firme da pomognu izgradnju koliko su u mogućnosti, a gradsku upravu da olakša administrativni deo posla."Ukoliko sve bude kako treba, mi sledeće godine u ovo vreme verujemo da ćemo već imati životinje u azilu", veruje Bucek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track