Kurc: Donećemo novi zakon o islamu!
Foto: Beta Ap

Šef diplomatije najavio promene

Kurc: Donećemo novi zakon o islamu!

Planeta -
Vreme je da se veoma jasno regulišu prava i obaveze svih u Austriji, kaže savezni ministar spoljnih poslova; U pripremi zakona učestvuju i predstavnici islamskih zajednica

BEČ - Prava, ali i obaveze prema državi u kojoj žive.Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), austrijski savezni ministar inostranih poslova, najavio je izmenu Zakona o islamu u Austriji pošto je, kako je naglasio, važeća regulativa prilično zastarela. Kurc je u parlamentu izjavio:- Novi zakon o islamu imamo u vladinom programu. Mislim da je to apsolutno smisleno. Naime, važeći islamski zakon je star više od sto godina.Generacije sa više identitetaKurc je potom i obrazložio zašto je Austriji neophodan ovakav novi zakonski akt:- Vreme je da se donese novi islamski zakon, da se veoma jasno regulišu prava i obaveze svakoga u Austriji. Slično kao što je nedavno noveliran zakon o jevrejskoj veri.Demografsko stanje i zaoštravanje nekih problema u društvu navode austrijsku javnost, uključujući političku, da sve više diskutuje o spojivosti i kompatibilnosti države, religije i ličnog identiteta. Osnovni izazov u svemu tome je da se „generacija sa višestrukim identitetima“ integriše u savremeno društvo, i to na takav način da se njihove vrednosti dopunjuju, a ne pod pritiskom zamenjuju jedna drugom.Austrijske vrednostiNovi zakon o islamu će se bazirati na rešenjima koja će pripremiti državni eksperti za crkveno pravo i predstavnici islamskih religijskih zajednica u Austriji. Kada je reč o obavezama vernika prema državi, u prvom redu reč je o prihvatanju „austrijskih vrednosti“.Kurc smatra da je neophodno nedvosmisleno pravno propisati da austrijsko državno pravo ima prioritet:- Niko se ne može, pozivanjem na islam, postaviti izvan državnih zakona. Naravno, već sad postoji prioritet državnog prava, kao i Krivični zakonik koji svako u državi mora da poštuje. Ipak, postoje određene tačke koje treba eksplicitno regulisati u islamskom zakonu, na primer, da nastava religije ne sme biti u suprotnosti sa obrazovanjem o društvenom životu u Austriji - kaže Kurc.Prava muslimanaOn istovremeno najavljuje i zakonsko osiguranje prava muslimana u Austriji, kao što je „pravo na sahranjivanje svojih umrlih na verski odgovarajući način“. Takođe, u prava spada i „institucionalno podržana mogućnost upražnjavanja vere u oružanim snagama Austrije, zatvorima i bolnicama“.Austrijski savezni ministar takođe najavljuje definisanje minimalnih standarda obrazovanja za učitelje islama, kao i mogućnost studiranja islamske teologije u Austriji.- Cilj je da se sve više imama ubuduće obrazuje ovde, u Austriji - kaže Kurc.

Pola milionaSVAKI SEDAMNAESTI MUSLIMANOd 8,5 miliona stanovnika Austrije oko pola miliona (svaki sedamnaesti - oko 6 odsto) jeste muslimanske vere, a otprilike polovina njih ima austrijsko državljanstvo. Muslimansko stanovništvo poslednjih godina beleži rast zbog rođenja dece roditelja koji legalno borave u Austriji ili imaju austrijsko državljanstvo.

Od BiH do gastarbajteraAustrougarska se suočila sa novim stanovnicima muslimanske vere 1878. godine, kada je, posle odluka Berlinskog kongresa, okupirala Bosnu i Hercegovinu, prethodno pokrajine Osmanske carevine. Za razliku od drugih evropskih država tog doba, Austrougarska je propisima regulisala prava i obaveze pripadnika muslimanske vere. Posle aneksije BiH 1908. Austrougarska proglašava i islam jednom od legalnih religija u monarhiji. Posle Drugog svetskog rata talas muslimanskih imigranata u Austriji počeo je od 1964, nakon što je Austrija, željna radne snage za u to vreme svoju snažno rastuću privredu, potpisala ugovor sa Privrednom komorom Turske o kontingentima radnika koji su joj potrebni. Godinu dana kasnije, sličan ugovor - o odašiljanju „gastarbajtera“ potpisan je i sa sindikalnom organizacijom Titove SFR Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track