KURIR SAZNAJE: Iz Vlade izlazi URS!?
Foto: Marina Lopicic

Rekonstrukcija Vlade gotova do kraja jula

KURIR SAZNAJE: Iz Vlade izlazi URS!?

Politika -
Start Pregovori o smenama u Vladi počeće najverovatnije već danas. Postoji mogućnost da svi kadrovi URS budu isključeni, a da podršku daju poslanici Dušana Petrovića ili DS

BEOGRAD - Veliko letnje spremanje u Nemanjinoj 11.Pregovori o rekonstrukciji Vlade, koji se već duže vreme najavljuju, već su počeli, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora iz srpske vlade.- Prvi sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije na kojem će se razgovarati o kadrovskim promenama u Nemanjinoj 11 trebalo bi da bude održan možda već tokom današnjeg dana, ili sutra, a očekuje se da sve bude završeno do kraja meseca - kaže naš sagovornik. On podseća da je premijer Ivica Dačić najavio da će naredna tema vladajuće koalicije biti rekonstrukcija Vlade.- To će od sada biti glavna tema. Bitno je da je odluka Saveta EU signalni pištolj za start ili restart moderne Srbije, koja će uložiti sve napore da građani dobiju život kakav zaslužuju, a to znači da će na preispitivanje ići svi, od mene pa nadalje - rekao je Dačić.Prema našim saznanjima iz više izvora, postoje šanse da Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i predsednik SNS, kao stožer vladajuće koalicije, predloži čak i promenu sastava vladajuće koalicije.- Nije nikakva tajna da je Vučić već duže vreme vrlo nezadovoljan ekonomskom politikom koju vodi Mlađan Dinkić, predsednik URS. Preko toga se jedno vreme prelazilo budući da je državni vrh čekao 28. jun i odluku Brisela o dobijanju datuma. Sada više nema nikakve prepreke da raskrsti s Dinkićevom politikom, s kojom se SNS dijametralno razilazi - kaže naš sagovornik.Ukoliko se odluče na ovakav potez, naprednjaci imaju više načina da u parlamentu naprave novu vladajuću većinu, budući da im se otvoreno nudi i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, ali i Demokratska stranka.- Petrović i Đilas već duže vreme šalju signale da su spremni da uđu u Vladu, tako da su u SNS počeli najozbiljnije da razmišljaju o „provetravanju“ Vlade s jednom od te dve opcije - kaže naš izvor.

Detaljne analize rada ministaraInače, prema našim saznanjima, razgovori o kadrovskoj rekonstrukciji Vlade trebalo bi da počnu na nivou koalicionih lidera, koji će utvrditi osnovne principe za smene. Nakon toga će se detaljno analizirati rezultati svih ministara, državnih sekretara, pomoćnika i zamenika.- Svaka od stranaka koalicije trebalo bi da predloži smene u svojim resorima, to jest da iznese svoje mišljenje o tome ko bi trebalo da bude zamenjen i od funkcionera ostalih partija vladajuće koalicije - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja