KURIR U KIJEVU: Spremni smo za treći svetski rat, u Bibliji piše da će ovde početi
Foto: Nemanja Pančić

Ukrajinskoj krizi ne nazire se kraj, oči celog sveta uprte u Krim

KURIR U KIJEVU: Spremni smo za treći svetski rat, u Bibliji piše da će ovde početi

Planeta -
Nisam u sukobu s ruskim narodom, oni su naša braća, ali u sukobu sam s njihovim vlastima jer ne prezaju ni od opšteg rata, priča Andrej
1 / 3 Foto: Nemanja Pančić

KIJEV - Mač nad glavama.Na barikadama na Trgu nezavisnosti, Majdanu, najviše pažnje privlače vesti s Krima. Svi samo o tome pričaju i čekaju da vide šta će Rusija uraditi i da li će i kako na sve to odgovoriti zapadne zemlje.Odlučni- Poslednja vest je da je Barak Obama rekao da se neće mešati u sukob, da ništa neće uraditi, iako nas Rusi okupiraju. Ipak, mi ćemo morati da reagujemo, moraćemo da se branimo - priča Andrej (30) iz Kremanida dok pokušava da se ogreje kraj ognjišta napravljenog od metalnog bureta.Na barikadama je već tri meseca i na licu mu se vidi umor od spavanja pod šatorom na trgu, ali kaže da ne planira da skine uniformu sa oznakama Samoodbrane i ode kući. - Biću na Majdanu dokle god je potrebno. Sad smo mi zaduženi da umesto Berkuta i policije održavamo red. Ako bude potrebno, krenućemo i na Krim. Ratovaćemo tamo. Ne bojim se da izgubim život u odbrani zemlje - kaže Andrej.Rusi su naša braća- Nisam u sukobu s ruskim narodom, oni su naša braća, ali u sukobu sam s ruskim vlastima jer ne prezaju ni od čega, pa ni od pokretanja trećeg svetskog rata. A i Biblija i proroci upozorili su da će baš ovde početi taj sukob - priča Andrej.Iako izgleda kao dečak, Kijevljanin Andrij (22) kaže da je zadužen za to da na ulicama bude mirno.- Oterali smo Janukoviča, ali ništa još nije gotovo. Svi smo spremni da krenemo ka Krimu i na to da će ovde početi treći svetski rat - kaže on.Rukom crnom od gareži pokazuje na kombi kraj zgrade ministarstava.- Ovo su ljudi iz Berkuta. Vraćaju se polako. Dolaze u grupicama, ali nikoga ne diraju. Pomirili su se s porazom - objašnjava Andrij.Ipak, specijalci ne žele da pričaju ni sa kim. Zbijeni jedan do drugog i sakriveni iza kamiona, na svako pitanje samo odmahuju glavom.

KontrastiNEREDI DONELI NOVE PROBLEMEDok većina Ukrajinaca u Kijevu s ponosom priča o Majdanu, ima i onih koji ne dele njihovo mišljenje. Naravno, oni se trenutno plaše da glasno kažu svoje mišljenje i uglavnom samo šapuću o tome.- Ne znam šta nam je ovo trebalo. Nismo živeli loše. Naravno, nismo bili bogataši, ali nismo bili ni sirotinja. Ni taj Janukovič nije bio loš, samo malo glup, ali nije zaslužio ove nerede. Zbog budala koje su napravile haos sad nam preti Rusija - kaže Marina, advokat iz Kijeva.

UKRATKOU TOKU PRIPREME ZA PRIPAJANJE RUSIJI.: Pripreme za pripajanje ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji već su počele, izjavio je juče krimski premijer Sergej Aksionov. On je naglasio da krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju.PROTIV POREĐENJA KOSOVA I KRIMAŠef češke diplomatije Lubomir Zaoralek upozorio je da međunarodna zajednica ne može da pristane na tezu da, ako je dopušteno Kosovo, mora da se prihvati i Krim, zato što bi se svet pretvorio u džunglu.BIĆE MOGUĆE BIRANJE PASOŠAKrimski, proruski premijer Sergej Aksionov najavio je da će stanovnicima poluostrva dati da biraju između ruskog i ukrajinskog pasoša ukoliko sadašnja ukrajinska teritorija postane deo Rusije posle referenduma 16. marta na Krimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track