Kuršumlija, opština sa najviše crkava

Srbija

Autor:

KURŠUMLIJA - Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka" Radovan Tanasković rekao je da opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je, kako navodi, najveći broj u Srbiji.

Kuršumlija, crkve, planinka, radovan tanasković,

 

KURŠUMLIJA - Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka" Radovan Tanasković rekao je da opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je, kako navodi, najveći broj u Srbiji.
 
Tanasković je kazao da je polovina od tih 60 crkava sagrađena u proteklih deset godina, a u Kuršumliji ima i više od 50 crkvišta (ostataka srednjevekovnih crkava).
 
U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće "Planinka".
 
Tanasković je naveo da njegovo preduzeće želi da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, da zadovolje verske potrebe.
 
"Planinka" je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.
 
"Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste", rekao je Tanasković.
 
U Lukovskoj Banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve, takođe, započeta na jednoj steni.
 
Preduzeće "Planinka", pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja. Ovo preduzeće je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.
 
Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.
 
 
 
 
 
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Imhotep

  Imhotep

  Sa najvise Crkava,a medju onim najsiromasnijim opstinama. Pise da je u proteklih deset godina sagradjeno vise desetina Crkava. Pre bi onaj ko je hteo da umanji svoje grehe gradeci Crkve da je omogucio narodu da jede nego gradnju Crkve .

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ...kursumlicanka

  ...kursumlicanka

  ...valjda da se molimo Bogu dok umiremo od gladi.I da bi novinari imali o cemu da pisu.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Verovatno je Euleks bolji od prištinskih sudija, ali svakako nije bolji od srpskih sudija Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!