Rešenje za probleme

Kuvajt traži naše radnike

Društvo

Autor:

U arapskim zemljama traženi srpski lekari, medicinske sestre, konobari, kuvari i kozmetičari. Uz platu od oko 4.000 dolara mesečno, plaćeni troškovi smeštaja, ishrane i lečenja

Kuvajt, srpski radnici, arapske zemlje, lekari, medicinske sestre, kuvari

Odlaze tamo gde se rad ceni

BEOGRAD - Trbuhom za kruhom!
Legalan posao u inostranstvu prošle godine našlo je 519 nezaposlenih iz Srbije. Ako se u obzir uzmu i oni koji su posao dobili na crno i s turističkom vizom, broj naših radnika u inostranstvu mnogo je veći. Pritom, potražnja za našim radnicima veća je od zvanične ponude koju imaju agencije za zapošljavanje. Lekari, medicinske sestre, konobari, kuvari, kozmetičari i mašinski inženjeri prošle godine su posao dobijali u Kuvajtu, Kataru, UAE, Alžiru, Libiji i Nemačkoj.

Na Arabijskom poluostrvu, pored plate od oko 500 evra za konobare, pa do 3.000 evra za lekare specijaliste, nezaposleni iz Srbije mogu da računaju i na plaćene troškove smeštaja, ishrane i lečenja. Jadranka Bubalo iz Ministarstva ekonomije kaže da poslodavci iz Kuvajta i Alžira najviše traže lekare raznih specijalnosti, s radnim iskustvom.

Srđan Andrijanić, portparol Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je preko te institucije na klinici Afrički onkološki institut u Libiji početkom 2011. zaposleno troje lekara i pet medicinskih sestara.

- U Nemačkoj se zaposlilo sedam lekara i jedan inženjer mašinstva - kaže Andrijanić.

Maja Radošević, direktorka agencije „IRS“ kaže da na Arabijskom poluostrvu, u Kuvajtu, Kataru i Emiratima, zapošljavaju veliki broj naših radnika na najmanje dve godine.

- Pre mesec dana poslali smo grupu od šest lekara, fizioterapeuta i kozmetičara za Kuvajt, a obavljamo i selekciju kandidata za 120 lekara, medicinskih sestara i tehničara za Libiju. Uskoro kreće realizacija ugovora s partnerima iz Libije za poslove u oblasti industrije nafte i gasa - kaže Radoševićeva.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Milan

  Milan

  4000 usd, je smesna para u kuvajtu ,prema tome, ove informacije koje imate bilo bi dobro da ih prvo dobro prostudirate i kazete koliko ce para da ustede od toga, a ne da Kuvajt trazi radnike. Prvo u Kuvajtu je trenutno rasulo zbog svega sto se tice Irana, i sve je manje posla i zato ne lozite ovaj narod sa glupostima

  24 Odgovori 
 • sima

  sima

  Pa sta ako srbiju kosta 12 milijardi evra odliv mozgova! Ko je za to kriv?!
  Sta,treba da cekamo kao bolje sutra koje nam obecavaju vec 12 godina i da svi pocrkamo od gladi. Pa zaposlite onih 750.000 nezaposlenih pa cete resiti delimicno odliv mozgova. Vase bahanalije nas mnogo vise kostaju,gospodu politicari!!!

  11 Odgovori 
 • medoje paprikar

  medoje paprikar

  naravno da najbogatije zemlje traze najjeftinije radnike .

  6 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Tamara

  Tamara

  Ja sma fizioterapeut i ja bih rado otisla negde preko.Kolika je sansa i kako se prijavljuje?Hvala,pozdrav

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos Denis Kif ambasador Velike Britanije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!