Kuvar kod Kim Džong-una: Izvinite što sam Vas izdao
Foto: REUTERS

Vratio se majstor sušija

Kuvar kod Kim Džong-una: Izvinite što sam Vas izdao

Planeta -
Rekao "druže generale, Fudžimoto izdajnik se vratio i izvinio se za sve, posle čega ga je mladi severnokorejski lider zagrlio

PJONGJANG/TOKIO - Kendži Fudžimoto, lični kuvar pokojnog severnokorejskog vođe Kim Džong-ila, specijalista za suši koji je posle njegove smrti pobegao u rodni Japan, vratio se u Pjongjang posle više od 10 godina, na lični poziv novog vođe Kim Džong-una. Susret sa mladim Kimom je bio topao, ispričao je on posle posete. "Zagrlio sam ga uzviknuvši "druže generale" i briznuo u plač, on mi je uzvratio zagrljaj. Rekao sam "Fudžimoto izdajnik se vratio i izvinio se za sve što sam uradio i što sam rekao o njemu. On mi je odgovorio da više o tome ne brinem"", naveo je kuvar, kako prenosi "Si-en-en." Fudžimoto koji je pobegao iz Severne Koreje u strahu za sopstveni život napisao je od tada niz knjiga o Kimovoj porodici.

On se pre bekstva često igrao sa malim Kimom. Kaže da mu se tokom nedavne dvonedeljne posete severnokorejski lider zahvalio što se igrao sa njim i podsetio na to kako su zajedno išli na jahanje, skijali na vodi, igrali tenis i košarku. "Iznenadio sam se koliko je blag kao osoba," rekao je Fudžimoto.

CNN navodi da još nije poznato zašto je Kim rešio da pozove Fudžimota da se vrati u Severnu Koreju, "ali da je jasno da kuvar ne želi da kaže bilo šta loše o njemu ili toj zemlji." To, prema američkoj agenciji, nije iznenađujuće s obzirom da njegova porodica još živi tamo.Opisujući Pjongjang, Fuđimoto je rekao da je trećeg dana išao da razgleda izloge i da u radnjama ima puno robe. "Pre 10 godina u radnjama nije bilo ničega. Pretpostavljam da se to drastično promenio od kada je počela era Kim Džong-una," naveo je on.

Situacija u Pjongjangu se popravila tokom protekle decenije, ali na selu, koje malo stranih posetilaca dobije dozvolu da vidi, situacija je znatno drugačija, ukazuje CNN navodeći da prema humanitarnim organizacijama tamo nema dovoljno hrane a neuhranjenost među stanovništvom je česta. Fuđimoto kaže da mu je Kim dao dozvolu da slobodno poseti Severnu Koreju kad god želi, što je poziv kojim malo ko može da se pohvali.

On uviđa i da se njegova poseta može povoljno odraziti na Kimov međunarodni imidž i spreman je da svima koji ga slušaju ukaže na vrline severnokorejskog vođe."Rekao sam da će moj bezbedni povratak u Japan veoma poboljšati reputaciju Vrhovnog komandanta," naveo je Fuđimoto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track