Lavina se obrušila na srpske planinare kod Šamonija
Foto: Beta AP

Nesreća na Mon Blanu

Lavina se obrušila na srpske planinare kod Šamonija

Planeta -
Zasad se zna da je poginulo dvoje planinara iz Švajcarske, dvoje iz Nemačke i dvoje iz Španije

LION - U snežnoj lavini u francuskom alpskom skijaškom centru Šamoni jutros je poginulo najmanje devet osoba, devet ih je povređeno, a devetoro ih je nestalo, saopštila je francuska policija.

Jedan državljanin Srbije povređen je u snežnoj lavini koja se obrušila na planinarsku ekspediciju u francuskom alpskom skijalištu Šamoni, rečeno je u Ambasadi Srbije u Francuskoj. Dodaje se i da je hospitalizovan u Šamoniju, ali se još ne zna u kakvom je stanju.

Prema informacijama nekih srpskih medija, reč je o povređenom srpskom planinaru Milošu Jankoviću, ali zvaničnih potvrda o identitetu još nema.

Alpinisti su u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili preko alpskog vrha Mon modi (Mont Maudit), što u prevodu sa francuskog znači "ukleti vrh". Mon modi, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.465 metara, važi za jedan od najtežih delova na alpskoj maršruti ka vrhu Mon blan. Vrh Mon modi prvi put je osvojen 1878. godine.

Inače, informacija da li su među poginulim i nestalim planinarima i srpski državljani zasad nema, saznaje portal Kurira u sedištu Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

- Predstavnici naše ambasade u Parizu odmah su otišli na razgovor s francuskim vlastima kako bi saznali šta je s našim planinarima - kažu u Ministarstvu dodajući da se uskoro očekuje više informacija.

Prema podacima lokalne žandarmske službe i danskog ministarstva spoljnjih poslova, u 28-članoj ekspediciji na koju se obrušila lavina bili su i planinari iz Srbije, kao i iz Švajcarske, Nemačke, Španije i Francuske.

Zasad se zna da je poginulo dvoje planinara iz Švajcarske, dvoje iz Nemačke i dvoje iz Španije, a nacionalnost još trojice alpinista čija su tela pronađena zasad je nepoznata. Dejli mejl piše da Britanci strahuju da je reč o njihovim zemljacima.

Snežna lavina je zahvatila Mon Modit, treći najveći vrh na Mon Blanu.

Nekoliko desetina žandarma i drugih spasioca sa dva helikoptera pokušavaju da izvuku tela poginulih i povređene.Povređeni planinari su prebačeni u bolnicu, ali nije jasno kakvo je njihovo stanje, prenosi AP.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Val uputio se na lice mesta kako bi nadgledao spasilačku operaciju.

Planinarski savez nema podataka o povređenom Srbinu

U Planinarskom savezu Srbije nemaju podataka o državljaninu Srbije koji je povređen u snežnoj lavini.Predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić je naveo da Savezu nijedno od planinarskih društva nije prijavilo organizovan odlazak na ekspediciju u Šamoni.

"Planinarska društva i nisu u obavezi da nam prijave odlazak, ali smo ih mi pošto smo čuli za tragediju kontaktirali i nemamo informacije, ni indikacije da je neko iz Srbije bio u ekspediciji na koju se obrušila snežna lavina", naveo je Mićić.

On, međutim, nije isključio mogućnost da je neko od planinara iz Srbije samostalno otišao u Šamoni, a da nije obavestio planinarsko društvo, ili da je reč o našem državljaninu koji živi u Nemačkoj, Švajcarskoj...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track