LAVROV: SAD i Kijev ne daju da se obelodani nov mirovni plan za Ukrajinu
Foto: AP

Mapa puta

LAVROV: SAD i Kijev ne daju da se obelodani nov mirovni plan za Ukrajinu

Planeta -
Nažalost, neko u Vašingtonu i Kijevu protivi se priključenju (ukrajinskih) regiona u dijalog i baš zbog toga, između ostalog, uprkos našoj spremnosti, "mapa puta" koju je pripremio predsedavajući OEBS-a, se ne obelodanjuje, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - "Mapa puta", to jest mirovni plan, koju je pripremio i Rusiji predao generalni sekretar OEBS.a Dirk Burkhalter nije dovoljno transparentan, ali razlog zbog kojeg ga ne objavljuju jeste protivljenje u Vašingtonu i Kijevu, iocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nisam siguran da će se u tome uspeti u skorije vreme, ali smatram neophodnim pokretanje nacionalnog dijaloga na osnovu predloga predsedavajućeg OEBS", rekao je Lavrov, dodajući i da je to potrebno učiniti "paralelno sa istragama počinjenih zločina".

Ministar inostranih poslova Rusije je rekao da se Burkhalterova "mapa puta" ne obelodanjuje zbog pozicija Vašingtona i Kijeva, ali da Moskva veruje da je to potrebno učiniti što pre.

"Nažalost, neko u Vašingtonu i Kijevu protivi se priključenju (ukrajinskih) regiona u dijalog i baš zbog toga, između ostalog, uprkos našoj spremnosti, 'mapa puta' koju je pripremio predsedavajući OEBS-a, se ne obelodanjuje", naveo je Lavrov. To potvrđuje da Kijev i dalje ne shvata potrebu razgovora sa svojim sopstvenim narodom, dodao je on.

Naglašavajući da je potrebno da se principi usaglašeni u Ženevi 17. Aprila pretoče u praktične poteze, Lavrov je rekao i da se ne planiraju novi susreti o Ukrajini, a da oni i nisu mogući ako se ne uključe i protivnici režima u Kijevu.

"Čuo sam izjave vršioca ministra inostranih poslova Ukrajine (Andreja) Deščice i predstavnika Bele kuće (Džejmsa) Karnija da je potrebno da pregovori budu i dalje četvorostrani (Rusija, SAD, EU i predstavnici režima u Kijevu), ali ponoviću: bez uključenja oponenata režima u direktne razgovore o izlasku iz krize, ništa neće uspeti", naglasio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom diplomatije Ugande Semom Kutesom.

Lavrov je takođe izjavio je da je odziv na juče održanim referendumima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, bio visok bez obzira na pokušaje da se glasanje onemogući angažovanjem ekstremista-ultraradikala i vojske, teškog oružja protiv civila u kom je bilo žrtava.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Moskva polazi od toga da će "praktična realizacija rezultata glasanja proteći na civilizovan način, bez ikakvih recidiva nasilja, uz pomoć dijaloga između Kijeva i Donjecke i Luganske oblasti", prenele su ruske agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja