Lavrov: Vlasti Kijeva grubo krše sporazum iz Ženeve
Foto: AP

Lavrov: Vlasti Kijeva grubo krše sporazum iz Ženeve

Planeta -
Preduzete su mere od strane onih kojih koji su se domogli vlasti u Kijevu u cilju kršenja sporazuma, navodi šef ruske diplomatije

MOSKVA - Vlasti Kijeva "grubo krše" sporazum iz Ženeve o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.Taj sporazum, koji su 17. aprila postigli šefovi diplomatija Rusije, SAD, Evropska unije i Ukrajine, predviđa između ostalog da proruske i ilegalne snage polože oružje i napuste državne zgrade i u Kijevu i na istoku zemlje.

"Ne samo da se sporazum iz Ženeve ne poštuje već su preduzete mere od strane onih kojih koji su se domogli vlasti u Kijevu u cilju njegovog grubog kršenja", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je rekao da vlasti u Kijevu "otvoreno kažu da sporazum iz Ženeve ne važi na Majdanu", kijevskom trgu gde su počeli protesti u kojima je u februaru svrgnut proruski režim predsednika Viktora Janukoviča.

"To je potpuno neprihvatljivo", istakao je ministar spoljnih poslova Rusije. U kotekstu pretnji Zapada sankcijama Moskvi zbog situacije u Ukrajini, Lavrov je rekao da su pokušaji da se izoluje Rusija "uzaludni" jer je, kako je naveo, "nemoguće izolovati Rusiju od ostatka sveta".

"To je nemoguće zato što, "pod jedan, mi smo velika, nezavisna sila koja zna šta hoće, i pod dva, zato što ogromna većina zemalja ne želi da izoluje Rusiju", rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track