LEGALNA PLJAČKA: Kamata na dozvoljeni minus do 45 odsto, najskuplja u Evropi

Guvernerka naredila smanjenje - banke ne reaguju

LEGALNA PLJAČKA: Kamata na dozvoljeni minus do 45 odsto, najskuplja u Evropi

Društvo -
Za Narodnu banku je neprihvatljivo da banke preko visokih kamata pokušavaju da nadoknade druge gubitke uzrokovane nenaplativim kreditima, odnosno lošim procenama i rizičnim plasmanima, navela je guverner NBS

BEOGRAD - Uprkos preporuci guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković da smanje kamate, dozvoljeni minus po tekućem računu građana Srbije najskuplji je u Evropi i kreće se čak i do 45 odsto.

To je za većinu građana nužda, smatra guvernerka Tabaković, koja je pre nekoliko nedelja bankama poručila da bi dozvoljeni minus trebalo da bude jeftiniji.

"Za Narodnu banku je neprihvatljivo da banke preko visokih kamata pokušavaju da nadoknade druge gubitke uzrokovane nenaplativim kreditima, odnosno lošim procenama i rizičnim plasmanima", navela je mguverner NBS, a prenela je RTS.

Iako je kamata na dozvoljeni minus i do 45 odsto godišnje, broj onih građana Srbije koji kasne sa otplatom duga, trenutno iznosi oko 300.000.

Za znatnije smanjenje kamata potrebno je, tvrde bankari, da pre svega inflacija duže vreme bude niska i stabilna i da se smanji broj nenaplativih kredita.

Iako je od preporuke guvernera prošlo nekoliko nedelja, banke nisu reagovale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track