LEGENDA ROKA: Preminuo Lu Rid!

Preminuo jedan od najuticajnijih rokera u 71. godini života

LEGENDA ROKA: Preminuo Lu Rid!

Pop kultura -
Legendarni tekstopisac i gitarista, se početkom godine podvrgnuo transplantaciji jetre a tačan uzrok smrti još uvek nije poznat. Biće upamćen po vrhunskim numerama, od kojih je najpoznatija „Walk On The Wild Side“, ali i po tome što se javno deklarisao kao biseksualac

Neobični štimovi, gitarska distorzija i pripovedački pristup pevanju.

Osnivač grupe Velvet andergraund Lu Rid preminuo je u nedelju u 71. godini u Njujorku.

Ostaće upamćen kao jedan od najznačajnijih kantautora i pesnika u istoriji rok muzike.

Problemi s jetrom

Pravo ime bilo mu je Luis Alan Rid. Rođen je 2. marta 1942. godine u Bruklinu, u Njujorku. Studirao je žurnalizam, filmsku režiju i kreativno pisanje na Univerzitetu Sirakuza, gde je diplomirao 1964.

Zajedno s klasično obrazovanim muzičarem, Velšaninom Džonom Kejlom, 1964. osnovao je Velvet andergraund, bend koji se ubrzo našao pod okriljem umetnika Endija Vorhola. Pre šest meseci podvrgnut je komplikovanoj transplantaciji jetre.

Rid se izjašnjavao kao biseksualac i čak je zbog toga u detinjstvu, na zahtev porodice koja je želela da ga oslobodi te „bolesti“, bio podvrgavan elektrošokovima, za koje se priča da su zapravo samo podstakli njegovu ljubav prema električnoj gitari i psihodeličnom zvuku.

Takođe, dosta je eksperimentisao s drogama, a posebno sa heroinom. Za neke od njegovih najlepših pesama veruje se da su nastale upravo pod dejstvom ovog narkotika, ali kasnije je uspeo da pobedi svoju zavisnost.

Jedan akord je dovoljan

Njegova najpoznatija kompozicija ostaje „Walk On The Wild Side“. Pamtiće ga i po lirskoj iskrenosti, koja se ogledala u njegovoj rokenrol poeziji. Kao umetnik nemirnog duha, od sedamdesetih pa sve do 2010. bio je potpuno nepredvidiv.

- Jedan akord je dovoljan. Dva akorda je preterivanje. Tri akorda i već ste u džezu - govorio je Rid.

Kreativna renesansa

Veoma cenjen bio je i mračni konceptualni album „Berlin“ (1973), ali je Rid svoju sledeću zaista značajnu ploču „New York“ objavio tek 1989.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih donele su mu kreativnu renesansu. Prvo su se nakon smrti Endija Vorhola on i Džon Kejl nakratko udružili na albumu „Songs For Drella“ (1990), koji je bio posvećen ovom velikanu umetnosti, a potom je Rid objavio svoj veoma hvaljeni album „Magic and loss“ (1992). Poslednje izdanje „Lulu“ iz 2011. godine snimio je s grupom Metalika. Rid se okušao i kao glumac u nekoliko filmova, poput ostvarenja „Blue in the Face“ Vejna Vangfa i Pola Ostera.

Beograđane pozdravio na srpskom

U martu 2006. Lu Rid je nastupio u Sava centru.- Drago mi je što sam ovde - rekao je Rid na srpskom jeziku. Tad mu se kao gost na sceni pridružio izvođač drevne kineske veštine tai či, za koju je muzičar, posebno nakon transplantacije jetre, govorio da mu mnogo pomaže u oporavku.

http://www.youtube.com/watch?v=lL9y8kkxkZo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track