LEPA VEST: Tri mečeta siročeta pronašla utočište u zoo-vrtu na Paliću
Foto: Reuters

Prihvatilište puno

LEPA VEST: Tri mečeta siročeta pronašla utočište u zoo-vrtu na Paliću

Srbija -
Pošto su medvedići suviše mali da samostalno jedu, moraju da se hrane na cuclu, nekoliko puta dnevno

SUBOTICA - U Zoološkom vrtu na Paliću od skora žive četiri nova medveda odrasli mužjak koji je na Palić stigao nakon zatvaranja vrta u Novom Pazaru, kao i tri mečeta siročeta, koje je pronašao šumar u okolini Tutina.

Prvo je sredinom marta stigao mužjak mrkog medveda, star oko pet godina, koji je preuzet iz rasformiranog mini Zoo vrta u Novom Pazaru, koji sada umesto nekadašnja tri kvadratna metra prostora, živi u novoj volijeri za mrke medvede površine 800 kvadrata, koju deli sa starosedocem - medvedicom Micom.Nakon ovog mužjaka, u prihvat Zoološkog vrta na Paliću iz Tutina su stigla i 3 mečeta ove vrste, siročići stari oko dva meseca.Njih je, kako navode u Zoološkom vrtu, spasio šumar nakon što im je majku, bez jasnog razloga, odstrelio lovac.

Kako nisu mogli da ostanu kod privatnog lica, mečići su po nalogu Republičke inspekcije i u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, smešteni u prihvat Zoološkog vrta , navode u Zoo vrtu.Pošto su medvedići suviše mali da samostalno jedu, moraju da se hrane na cuclu, nekoliko puta dnevno. Ukoliko se sve bude dobro odvijalo, mečići će najverovatnije nastaviti svoj život u prihvatilištu za mrke medvede u Rumuniji.

U ovoj zemlji se ulažu velika sredstva i napori za spas vrste i povrat u prirodu te su Karpati jedan od medvedima najnaseljenijih područja u Evropi.

Kada odrastu, plan je da se medvedi vrate u svoje prirodno stanište u južnoj Srbiji, s nadom da neće doživeti istu sudbinu kao i njihova majka. Mrki medved, kao vrsta jeste zaštićen zakonom. U Srbiji je veoma redak i naseljava samo planinske predele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track