Leskovačka bolnica: Za pet meseci 16 zaraženih od klostridije
Foto: Kurir

Leskovačka bolnica: Za pet meseci 16 zaraženih od klostridije

Srbija -
Od tog broja tri su smeštena na Infektivnom odeljenju, jedan na Grudnom odeljenju i jedan na Internom odeljenju. Situacija nije alarmantna, kaže direktor Zoran Ćeranić

LESKOVAC - Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Zoran Ćeranić izjavio je da je u toj bolnici za poslednjih pet meseci bakterijom klostridijom bilo zaraženo 16 pacijenata, a da je trenutno ta bakterija dijagnostikovana kod pet pacijenata.

Ćeranić je rekao i da nije tačna informacija pojedinih medija da je u toj zdravstvenoj ustanovi situacija alarmantna i da je bakterijom klostridijum dificile zaraženo 30 pacijenata. "Trenutno u bolnici imamo pet pacijenata kod kojih je dijagnostikovana klostridija. Od tog broja tri su smeštena na Infektivnom odeljenju, jedan na Grudnom odeljenju i jedan na Internom odeljenju. Situacija nije alarmantna već zahteva stalno praćenje što konstantno i radimo. Broj kod kojih je registrovana klostridija veći je za desetak posto u odnosu na isti period prošle godine, ali i pored toga mi preduzimamo sve potrebne mere da se situacija stabilizuje , rekao je Tanjugu direktor Ćeranić.

Prema njegovim rečima, niko od obolelih nije imao teže simptome već se sve završavalo pojačanom dijarejom. On navodi da su svi slučajevi uredno prijavljeni, da je zdravstvena inspekcija sve kontrolisala kao i komisija za intrabolničke infekcije.

"Imamo pacijente koji su kod nas došli zaraženi posle lečenja u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali ima i iz naše bolnice. Međutim, problem sa klostridijumom je na nivou Srbije i leskovačka Opšta bolnica sigurno ne pripada grupi sa velikim brojem zaraženih , objašnjava Ćeranić. On je potvrdio da se još uvek utvrđuje uzrok i da je jedino zajedničko kod obolelih da su posle operacije lečeni antibioticima. U Opštoj bolnici u Leskovcu povećane su higijenske mere, a kod zdravstvenih radnika nije utvrđeno prisustvo klostridije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja