LGBT PRAZNIK: Svetski dan ponosa
Foto: Tanjug

Čestitka

LGBT PRAZNIK: Svetski dan ponosa

Društvo -
LGBT osobe u Srbiji još su izložene svakodnevnoj diskriminaciji, napadima, uvredama i govoru mržnje i jedina su društvene grupa kojoj se negira pravo na mirno okupljanje, navodi se u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je danas LGBT osobama u Srbiji 27. jun, Međunarodni dan ponosa.

"LGBT osobe u Srbiji još su izložene svakodnevnoj diskriminaciji, napadima, uvredama i govoru mržnje i jedina su društvene grupa kojoj se negira pravo na mirno okupljanje", piše u saopštenju.

O stepenu homofobije i transfobije govori to što 80 odsto stanovnika Srbije ne želi LGBT osobe u svojoj porodici, svaki drugi ih ne želi za prijatelja, a svaki treći za komšiju. Kako je rečeno u kancelariji Poverenice, potrebno je intenzivirati rad na suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije.

To se može ostvariti samo zajedničkim delovanjem organa javne vlasti, nevladinih organizacija i medija na uvažavanju i prihvatanju seksualne i rodne raznolikosti. Današnji dan se širom sveta obeležava u znak sećanja na 27. jun 1969. godine, kada je pobunom protiv policijskih racija, maltretiranja i hapšenja LGBT osoba, započela savremena borba za njihova prava.

U Beogradu je danas obeležen Međunarodni dan ponosa LGBT osoba šetnjom više nevladinih organizacija i gej pokreta u pratnji policije od Trga Republike do Obilićevog venca kroz centralne gradske ulice.

Šetnja je protekla mirno, a sa tog skupa poručeno je da će borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće svim metodama.Okupljeni su od Trga Republike prošetali Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do stepeništna na Obilićevom vencu, gde je 17. septembra 2009. pretučen francuski državljanin BrisTaton, koji je 12 dana kasnije preminuo od posledica povreda.Na stepeništu su raširili zastavu duginih boja i odali Tatonu poštu minutom ćutanja.Ceo protest obezbeđivale su jake policijske snage.Vršilac dužnosti predsednika Gej strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da su se LGBT osobe danas na Trgu Republike okupile kako bi mirno protestovale centralnim beogradskim ulicama do mesta na Obilićevom mestu gde je 2009. godine pretučen Taton."Obeležavamo Međunarodni dan ponosa zbog LGBT osoba koje žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno, a ne da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja", rekao je Pavlović.On je poručio da je ta šetnja izraz solidarnosti sa svim drugim ugroženim grupama, koje trpe nasilje."Želimo da pošaljemo poruku protiv nasilja", rekao je Pavlović.Pavlović je podsetio da su se na ovaj dan pre više od 40 godina u Njujorku pobunile LGBT osobe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track