Lider Hamasa: Invazija bi bila katastrofa za Netanijahua

Rat nerava

Lider Hamasa: Invazija bi bila katastrofa za Netanijahua

Planeta -
Iako je Hamas svestan da je Izrael sposoban za invaziju, to ne bio "piknik, već politička katastrofa" za izraelskog premijera, rekao Kaled Maršal

KAIRO, TEL AVIV - Lider Hamasa Kaled Mašal izjavio je danas u Kairu da njegova organizacija, iako je svesna da je Izrael sposoban za invaziju, zna da to ne bio "piknik, već politička katastrofa" za izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Mašal je na konferenciji za novinare rekao da ako Izrael želi primirje, mora da inicira prekid vatre, jer je on počeo rat, preneli su izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici su posle toga porekli izjavu Mašala da je Netanijahu tražio prekid vatre, istakavši da se na Hamas udara vrlo snažno. On je kazao da Izrael iz vazduha napao arsenal oružja Hamasa, rukovodstvo organizacije, zgrade i komunikacioni aparat i da je Hamas pod velikim pritisakom i kao rezultat oni kažu mnoge stvari koje ni na koji način nisu povezane sa realnošću".

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je za "Džeruzalem post" da Izraelu više odgovara diplomatsko rešenje i da je pristao da na kratko odloži slanje kopnenih snaga u Gazu kako bi se dalo vremena za nastavak napora na uspostavljanju prekida vatre. Međutim, on je dodao da svaki dogovor mora biti stvarno rešenje, koje će izbrisati pretnju od raketnih napada. U slučaju da se ne nađe diplomatsko rešenje, Izrael je spreman da pošalje kopnene snage, kazao je isti izvor. On je to rekao dok se nastavljaju pregovori o primijru u Kairu u očekivanju dolaska generalnog sekretara UN.

U međuvremenu je specijalni izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika Toni Bler kazao predsedniku Izraela Šimonu Peresu da Egipat, Katar, SAD i UN rade na primirju. Peres je pohvalio napore egipatskog predsednika Muhameda Morsija na okončanju neprijateljstava, izrazivši čuđenje što ga Hamas ne sluša, kako je rekao, i optuživši Iran da vrši pritisak na Hamas da se neprijateljstva nastave i da ga snabdeva oružjem, obučava hamasovce i šalje im novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track