Lideri EU se posvađali oko para

Propali pregovori EU

Lideri EU se posvađali oko para

Planeta -
Lideri 27 zemalja nisu usvojili budžet Unije za period od 2014. do 2020. jer nisu mogli da se dogovore o tome da li i koliko treba da štede

BRISEL - Velike razlike.Lideri 27 zemalja članica EU nisu juče uspeli da usvoje dugoročni budžet Unije za period od 2014. do 2020. jer nisu mogli da se dogovore o tome da li i koliko treba da štede.

Posle dvodnevnog samita, koji je održan samo zbog budžeta, svetske vođe razišle su se bez rešenja i razočarane, a analitičari ističu da će rešenje o zajedničkoj kasi teško biti nađeno u skorije vreme.Evropska komisija predložila je budžet od 973 milijarde evra, što je 1,01 od evropskog BDP, ali i dodatnih 80 milijardi evra uštede. Međutim, Nemačka je predložila uštedu od 100 milijardi, Velika Britanija od 200 milijardi, dok Poljska predvodi zemlje koje se zalažu za održavanje stanja ili povećano izdvajanje.Naime, Britanija i druge zemlje kao što su Holandija, Švedska i Nemačka, koje daju veće doprinose u budžet EU, smatraju da je jedino opravdano biti štedljiv u vreme kad skoro svaka zemlja članica mora da smanji svoj budžet. Nažalost, ni one ne mogu da se dogovore o tome koliko treba uštedeti.S druge strane, 15 finansijski i ekonomski najugroženijih zemalja Unije, na čelu s Poljskom, udružile su snage i protive se bilo kakvom kresanju fondova.Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da ne želi da se poveća potrošnja, već da treba skresati skupu administraciju EU.- Nije vreme za pogađanje. Ovde se ne radi o tome da premeštamo novac iz jednog dela budžeta u drugi, već nam je potrebno smanjenje potrošnje koju ne možemo da priuštimo - istakao je Kameron.Nemačka kancelarka Angela Merkel još je pre samita izjavila da ne veruje da će rešenje biti nađeno, a isto mišljenje imao je i francuski predsednik Fransoa Oland.

Predlog uštedeEvropska komisija 80 milijardi evraNemačka 100 milijardi evraVelika Britanija 200 milijardi evraPoljska, Grčka, Portugal, Španija...isti budžet ili povećanjePredlog Evropske komisijeBudžet 2014-2020. 973 milijarde evra (1,01 odsto BDP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track