Link: Nema ni govora o vizama za Srbiju
Foto: Reuters

Nemačka

Link: Nema ni govora o vizama za Srbiju

Politika -
Ograničenje vizne slobode zapravo bi najčešće pogodilo pogrešne

BERLIN - Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Georg Link je, povodom aktuelne debate u Nemačkoj o proveri bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom, izjavio da nema ni govora o ponovnom uvođenju viza za te dve zemlje.

"Ne može biti ni govora da Evropska unija (EU) ili njene pojedine zemlje-članice ponovo uvedu vize za Srbiju ili Makedoniju", rekao je Link, saopštilo je u petak uveče nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

On je pojasnio da se u EU u ovom momentu, naprotiv, debatuje o jednoj generalnoj zaštitnoj klauzuli u usko definisanim granicama, pri čemu je, kako se navodi, vladi u Berlinu uspelo da obezbedi jaku ulogu (evropske) komisije.

Link je naglasio da se samo na njen (komisije) predlog, u određenim nužnim situacijama, može vizna sloboda suspendovati na maksimalno šest meseci. Jedno takvo ograničenje vizne slobode bi, prema Linku, zapravo, najčešće pogodilo pogrešne.

"Mladi, firme i predstavnici civilnog društva posebno profitiraju od vizne slobode", rekao je Link i upozorio sve učesnike da odustanu od pokušaja da se na izgled jednostavnim rešenjima suočavaju sa tom senzibilnom i kompleksnom temom.

Iz redova nemačke opozicione partije Zeleni je saveznoj vladi prebačena skandalozna vizna politika, zasnovana na "leđima" najslabijih, dok su na drugoj strani, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridih, u suprotnosti sa kursom prema Balkanu, dali "zeleno svetlo" za olakšice pri viznom režimu sa Rusijom-kritikovala je poslanik partije Zeleni Marijaluize Bek, prenose nemački mediji."To je zajedno jedan skandal....", prenose mediji izjavu poslanice Bek.

Ona je, povodom pozicije Nemačke za ograničenje slobode putovanja ljudima sa Balkana, rekla da se ne može čovek praviti da ne vidi da je u zimu bilo dolazaka iz balkanskih zemalja, ali da su brojke, ipak, bile manje dramatične.

Ona je upozorila da će se tamo (na Balkanu) "na i onako diskriminisane Rome prebaciti odgovornost za vizna ograničenja, prema motu-samo zato što zapad ne želi Rome, ne smemo ni mi, neRomi da putujemo"", prenose nemački mediji stav Bekove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track