Ljajić: Briselski sporazum ne sme da propadne

Ljajić: Briselski sporazum ne sme da propadne

Politika -
Ministar poručio da bi, sada kada je postignut taj krupan politički dogovor, bilo potpuno neprihvatljivo i razmišljati da vlada nema mehanizme da ga sprovede

BEOGRAD - Sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu ne sme da propadne, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ističući da je vladajuća koalicija položila test jednistva na pitanju Kosova i Metohije.

Ljajić je poručio da bi, sada kada je postignut taj krupan politički dogovor, bilo potpuno neprihvatljivo i razmišljati da vlada nema mehanizme da ga sprovede i da bi sporazum mogao da propadne.

On je istakao da je sada priporitet da se kroz demokratski dijalog sa Srbima sa Kosova i Metohije nađe najmanji zajednički sadržalac i način da se nastavi ono što je započeto, odnosno da što pre krene primena sporazuma na terenu.

"Bilo bi jako važno da počne implementacija tog sporazuma, pre svega zbog zaštite bezbednosti i prava kosovskih Srba, bez obzira gde oni živeli. To je mnogo više i mnogo važnije nego da li ćemo mi dobiti datum za početak pregovora. Ovo nije beznačajno pitanje, ali u svakom slučaju sada razmišljati o tome da sporazum propadne i da nema mehanizma i mogućnosti da se on implementira bilo bi sa stanovišta interesa države neprihvatljivo, nepromišljeno i ja u tu mogućnost neprosto ne želim da verujem", kazao je Ljajić.

Upitan da li je postizanje dogovora u vezi sa implementacionom planom blizu, Ljajić je rekao da se to još ne može reći, ali da taj plan zaista nema alternativu."Ako je postignut ovako krupan politički dogovor, bilo bi sada izlišno razmatrati mogućnost da one ne bude u praksi sproveden sa svim poteškoćama koje mi očekuejmo u procesu implementacije", istakao je Ljajić i dodao će biti nastavljeni razgovori o usaglašavanju teksta vezanog za impelmentaciju."Kod nas se vrše unutrašnje konsultacije, želimo da dođemo do dokumenta koji je relan i sprovodljiv", rekao je Ljajić.

I Beograd i Priština i Brisel, kako ističe, spremni su na poteškoće u procesu primene, jer je u pitanju "posle puno godina, čak i decenija, prvi sporazum te vrste koji predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa i zaštite Srba na Kosovu i Metohiji".

Ne sme se lomiti preko kolena

Govoreći o Srbima sa Kosova i Metohije, Ljajić je poručio da nikome ne treba konfrontacija niti bilo šta što bi moglo da poveća i produbi jaz između kosovskih Srba i vlasti u Beogradu.Ljajić je podsetio i da niko u vlasti ne smatra da je sporazum postignut u Briselu idealan i da su svi svesni njegovih manjkavosti, ali da se u datim okolsnostima nije moglo postići više .

"Sada treba da se koriste mehanizmi i instrumenti koje taj sproazum nudi pre svega kosovskim Srbima. Moramo da budemo strpljivi, da imamo permanentnu komunikaciju i vodimo konstruktivnu, demokratsku debatu. Treba da iznostimo argumente zašto je ovaj sproazum, u ovim okolnostima, rešenje koje ni u kom slučjau ne znači odustajanje od državnih interesa na KiM. Ovo ne možemo da lomimo preko kolena, ne pomažu ni velike niti teške reči, a najmanje konflikt i konfrontacija sa kosovskim Srbima. Važno je da kroz debatu dojemo do rešenja da oni budu aktivni učesnici procesa impelemtacije, koja će samim tim biti brža i efikasnija", kazao je Ljaić.

On je ponovio stav da Srbi sa KIM ništa ne mogu da postignu bez pomoći i podrške vlade u Beogradu i naglasio da je zato neophodno da se smanjuje tenzije i da se kroz dijalog i stalnu komunikaciju objasni važnost tog sproazuma."Svi zaboravljaju da ovo nije kraj procesa, nije tačka stvaljena na dogovor, već zarez posle koga se nastavlja politička i svaka druga demokrtraska borba za prava srpske zajednice na Kosovu. Ali, sada se ta borba odvija na potpuno drugačiji način, u drugačijim okolnostima i na vidim bilo kakvu prepreku ili veći problem da ta borba bude uspešna", naveo je potpredsednik vlade.

Upitan da li će i Srbi sa juga Kosova i Metohije učestvovati u razgovorima sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem zakazanim za 7. maj, Ljajić je rekao da smatra da oni treba da budu deo procesa.Prema njegovim rečima, ne treba praviti nikakvu novu podelu, već se mora naći najmanji zajednički sadržalac, uvažavajući sve razlike koje postoje u ostvarivanju njihovih prava.

O referendumu

Upitan da li je referendum potpuno odbačen kao opcija, Ljajić je rekao da "referenudm sada uopšte nije realna opcija" i ponovio da se mora, kroz dijalog sa Srbima, naći rešenje za implementaciju, "a da se ne gubi ni vreme ni novac, niti podgreva politička klima u temlji"."Očito je da su se oni koji su inicirali celu priču o referendumu verovatno preračunali u tome da će vlast, odnosno vlada odbiti ideju o referendumu. On je imao smisla ukoliko rezultati budu prihvaćeni od svih aktera i ako se, u slučaju pozitivnog odgovora, prihvati da aktivno učestvuju u implementaciji . Sada čujemo potpuno oprečna mišljenja, da je malo vremena, da prvo treba Ustavni sud da se izjasni, pa da se definiše referendumsko pitanje... I verovatno bismo se narednih godinu dana time bavili, ako bi na kraju uopšte i bio održan", ocenio je Ljajić.Upitan o jedinstvu u vladajućoj koaliciji, Ljajić je ukazao i da je pitanje sproazuma sa Prištinom i rešavanje kosovskog problema kao najkrupnijeg političkog pitanja objektivno bilo veliki test koji je vlada položila."Po ovom pitanju nije bilo bukvalno nikakvih razlika među članicama koalicije i vlada je taj test položila. Ne vidim šta bi mogla da bude sledeća tema koja vi mogla da izazove velike razmirice ili dijamentralna gledišta", naveo je Ljajić.

Datum u junu

Kada je reč o evrointegracijama, Ljajić smatra da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora, ali ukazuje da u Srbiji postoji pogrešno razumevanje tog procesa.Prema njegovim rečima, šefovi evropskih država neće u junu dati striktan datum, već će ovlastiti Evropsku komisiju da stvori poreduslove za početak pregovora sa Srbijom."Mi smo apsolutno zaslužili taj datum, i to je prelomna tačka, ne u smislu da je datum sam po sebi važan, već zbog toga što predstavlja prekretnicu za velike unutrašnje promene i početak modernizacije Srbije", ocenio je Ljajić.

Izbori sada nisu tema

Na pitanje da li očekuje ponovnu aktuelizaciju pitanja izbora i rekonstrukcije vlade, Ljajić je rekao da je to pitanje za SNS i SPS, kao najveće partnere u vlast, ali da izbori sada nisu tema."Meni se čini da izbori sada nisu tema, a što se rekonstrukcije tiče i dalje ostajem pri tome da ako treba da se sprovede to mora da se uradi u najbržem i najkraćem roku, kako bi se ta tema zatvorila i krenulo u rešvanje krupnih ekonomskih problema, jer je ekonomija pitanje svih pitanja", naglasio je Ljajić, koji nije želeo da se upušta u procene hoće li izgurati ceo mandat.

"Ne bih se usudio da prognoziram, ali do kraja treba da zasučemo rukave i da svako radi koliko može, da postignemo najbolje rezulate u svojim resorima i time damo doprinos uspehu cele vlade, ma koliko dugo trajala", zaključio je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track