Ljajić: Kredibilna odluka Haškog tribunala

Reakcije

Ljajić: Kredibilna odluka Haškog tribunala

Društvo -
Ovo je pre svega dobra odluka za Perišića i njegovu porodicu imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena, rekao je Rasim Ljajić

BEOGRAD - Oslobađanje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića u Hagu je kredibilna odluka, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Ovo je pre svega dobra odluka za Perišića i njegovu porodicu imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena", rekao je Ljajić.

On je podsetio da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu sa tužilaštvom. "Imajući u vidu sve te činjenice kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sudijama i članovima žalbenog veća, sve to govori o kredibilnosti ove odluke", istakao je Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Ljajić je naveo da je oslobađajuća presuda za Perišića doneta velikom većinom glasova od četiri prema jedan, što, kako je dodao, nije bio slučaj sa nekim ranijim presudama posebno koje su donesene u žalbenom postupku. "On se vrlo hrabro i korektno držao tokom celog postupka koji je vođen u Hagu", ocenio je Ljajić.

Haški tribunal danas je pravosnažno oslobodio Momčila Perišića krivice za zločine srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, 1993-95. U septembru 2011, prvostepeno veće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine. Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine. Poništavajući danas tu presudu, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track