Ljajić: Nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju
Foto: Beta Z ZAgin

Ministarstvo trgovine

Ljajić: Nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju

InfoBiz -
Srbija je jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju

BEOGRAD - Nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je istakao da nije vraćena još jedna pošiljka mesa iz Rusije i da će isporuke firme "Koteks" biti pod podsebnim nadozorom u narednih 10 isporuka.

Prema njegovim rečima ovo je poruka svim izvoznicima i proizvođačima da moraju da ispunjavaju sve standarde, ne samo bakteriološke i higijenske, već sanitarne i sve druge, kako bi izvoz mesa na rusko tržište mogao nesmetano da se odvija.

On je, novinarima u pauzi sednice Skupštine Udruženja poslodavaca Srbije, rekao da postoji veliko interesovanje domaćih prozivođača za izvoz mesa na to tržiste, i da su pojedini proizvođači već podneli zahteve za izvozne dozvole.

Ljajić je prošle nedelje, po dolasku sa razgovora sa ruskom stranom u kojima je razjašnjeg problem sa mesom koje izvozimo na to tržište, rekao da smo se u Rusiji provukli bez "crvenog kartona", iako smo mogli da ga dobijemo.

"Istraga o slučaju je još u toku", rekao je on dodao da nađeni propusti vezani za izvoz mesa iz Srbije u Rusiju mogu da se reše na dnevnoj bazi i da nema sistemskih propusta.

Ističući da će kontrola ubuduće biti značajno stroža i da ćemo uspostaviti elektronsku komunikaciju sa ruskom Upravom za veterinu, on je naveo da je sad ustanovljen redosled poteza, počev od toga da će ruski eksperti doći ovde radi obuke, kontrole i davanja uputstava za izvoz.

Mi smo preveli sa ruskog 4.500 stranice novih pravilnika, deklaracija, uputstava sa izvoznim zahtevima Carinskog saveza (Rusije, Belorusije, Kazahstana), rekao je Ljajić, koji je upozorio da će "ta pravila morati striktno da se poštuju".

On je naveo da su ruski sagovornici podsetili da "imamo odličnu reputaciju" i da je Srbija jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

"Spekulacije o crvima iz naših medija niko nije ni pomenuo", rekao je Ljajić i još jednom objasnio da crvi nisu pronađeni u mesu, već u otpadu od iznutrica koji se nalazio u kontejneru spremnom za transport ka kafileriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track