LJUDOŽDER: Kasparov ugrizao policajca

LJUDOŽDER: Kasparov ugrizao policajca

Ostali sportovi -
Moskovska policija saopštila je da priprema materijal o tom incidentu, javio je Itar-Tas s pozivajući se na pres službu moskovske policije

Šahovski velemajstor i opozicioni aktivista Gari Kasparov danas je ispred Hamovničeskog suda u Moskvi - koji je osudio članice pank grupe "Pusi rajot" (Pussy Riot) - prilikom privođenja ugrizao policajca.

Ruska državna agencija je javila da je više od 60 osoba privedeno ispred zgrade suda i da su među njima i pristalice i protivnici pankerki.

U stanicu policije Hamovnjiki doveženo je desetak osoba, među kojima su Kasparov i koordinator opozicionog Levičarskog fronta Sergej Udaljcov.

Obojica su rekla da ne shvataju razlog privođenja, a da im u policiji ništa nije objašnjeno, navodi Itar-Tas s.

Udaljcov je naveo da je okrivljen za organizovanje nelegalnog okupljanja građana, koji su ometali kretanje pešaka i vozila.

Agencija izveštava da je kod suda akcija prerasla u "stihijski nedozvoljeni miting", da policija "s vremena na vreme privodi", ali da je "u celini situacija za sada mirna".

"Suđenje je akcija zastrašivanja... Devojke su počinile lakše huliganstvo, a pet meseci sede u zatvoru", rekao je novinarima opozicioni političar Vladimir Rižkov.

Okupljene pristalice pankerki uzvikivali su posle presude "Sramota!", dok su njihovi protivnici zadovoljni presudom, navodi agencija, dodajući da je deo okupljenih počeo da se razilaci.

Jedan od opozicionih lidera, Aleksej Navaljnij, presudu je dočekao u sali suda, a otišao je odmah posle njenog izricanja.

Da podrže osuđenice došli su i poslanik Dmitrij Gudkov, novinar Leonid Parfjonov i pisac Dmitrij Bikov.

Iz policije je Itar-Tasu rečeno da će sa nekima od privedenih biti obavljen preventivni razgovor, a da će drugi biti prekršajno kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track