London je srpski uspeh

Svođenje računa

London je srpski uspeh

Ostali sportovi -
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac kaže da je u načelu zadovoljan sa četiri medalje i nekim rezultatima naših sportista na OI

Idu kući pevajući.Bilans Srbije na tek završenim Olimpijskim igrama u Londonu govoreći kroz brojeve su četiri medalje - po jedna zlatna (Milica Mandić - tekvondo) i srebrna (Ivana Maksimović - streljaštvo), odnosno dve bronzane (Andrija Zlatić - streljaštvo i vaterpolisti).Kad se zagrebe ispod brojeva, uvek ima onih koji mogu da kažu da smo podbacili s obzirom na to da nas je predstavljalo 115 sportista.Ipak, rezultate koji se brže zaboravljaju od medalja nije naodmet još jednom pomenuti. Srbija je imala tri malerozna četvrta mesta (Zorana Arunović, Milorad Čavić i Novak Đoković), Andrija Zlatić je u poslednjem hicu ostao bez nove bronze, a u finalima su nastupali Asmir Kolašinac, Ivana Španović, Marko Novaković i sestre Moldovan.Bilo je i razočaranja, poput odbojkaških ekipa i rukometaša. Osim njih, brojni sportisti su podbacili, pa i to treba pošteno priznati. Za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlada Divca, učešće naših sportista u Londonu bilo je dobro.- Ako ćemo da poredimo učinak u odnosu na prošle Igre, nesumnjivo smo uspešniji. Međutim, više me raduje što smo mogli da uzmemo bar još toliko medalja. Konkurentni smo u mnogim sportovima i drago mi je da naša podrška sportistima daje rezultat i pokazuje da smo na pravom putu - kaže Divac.I sam bivši olimpijac očekuje da iduće Igre u Rio de Žaneiru budu uspešnije za nas.- Za Rio ćemo imati pun četvorogodišnji program priprema naših olimpijaca. To sad nije bio slučaj jer smo u OKS došli na polovini ciklusa. Sad kad smo sportistima obezbedili uslove znamo na čemu smo i kakav plan da napravimo od iduće godine - dodaje Divac.Uspeh hrvatskih sportista nadmašio je rezultate naših atleta, pa to ukazuje da nismo dominantna sportska sila u regionu.- Mi i ne treba da se merimo s Kinom, Amerikom i Velikom Britanijom. Istina je da su Hrvati osvojili više medalja, ali, uz sve okolnosti, možemo da očekujemo pozitivniji bilans na Igrama 2016. u Brazilu - zaključio je Divac.

Učiniću sve da sportisti ne odlazeKajakašica Nataša Janjić na poslednja dva nastupa na OI u Pekingu i Londonu osvojila je šest medalja, jednu manje od svih naših sportista zajedno. Ona je napustila Srbiju zbog loših uslova i sva odličja osvojila je pod mađarskom zastavom.- Dok sam ja na čelu Olimpijskog komiteta, učiniću sve da nam se ne ponovi odlazak vrhunskih sportista zbog nedostatka novca. Moguće je da se desi takav slučaj, ali samo u suprotnom smeru - ističe Divac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track