London: Odmetnuti agent CIA ne može u Britaniju

London: Odmetnuti agent CIA ne može u Britaniju

Planeta -
U upozorenju se navodi se da bi avio kompanije trebalo da spreče Edvarda Snoudena da se ukrca u njihove avione jer će "toj individui najverovatnije biti odbijen ulazak u Britaniji"

BANGKOK - Britanska vlada upozorila je avio kompanije širom sveta da ne dozvole bivšem službeniku američke Centralne obaveštajne agencija (CIA) Edvardu Snoudenu, koji je obelodanio detalje tajnog američkog programa špijuniranja, da se ukrca u avione koji lete put Britanije.

U upozorenju, izdatom na memorandumu Ministarstva unutrašnjih poslova, datiranog u ponedeljak, navodi se da bi avio kompanije trebalo da spreče Snoudena da se ukrca u njihove avione jer će "toj individui najverovatnije biti odbijen ulazak u Britaniji".

Agencija AP videla je fotografiju tog dokumenta, snimljenu danas na aerodromu na Tajlandu. Neimenovani britanski diplomata potvrdio je originalnost tog dokumenta, kao i da je poslat avio kompanijama širom sveta.

On je naveo da će avio kompanije koje su budu oglušile o upozorenje britanske vlade biti podložne kazni od 2.000 britanskih funti.

Snouden je medijima prosledio informacije o špijunskim aktivnostima SAD, odnosno nadzoru telefonskih razgovora i internet aktivnosti u zemlji i inostranstvu.

On je ranije radio za američku obaveštajnu službu CIA gde je dobio status za pristup proverljivim informacijama. Kako je naveo, prikupio je dokumente o programima nadzora dok je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima kao radnik kompanije Buz Alen, koja obezbeđuje konsultantske usluge, tehničku podršku i analize za američke agencije i ministarstva.

Iz Buz Alena je otpušten nedavno zbog objavljivanja podataka o špijunskim aktivnostima SAD, koje su protiv njega pokrenule krivičnu istragu, zbog čega je pobegao u Hongkong, a zatim mu se gubi trag i neizvesno je gde se sada nalazi. SAD još nisu podigle optužnicu protiv njega, niti su izdale zvanični zahtev za njegovu ekstradiciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja