LOPOVLUK: Đilasu ne gine robija zbog bus-plusa!
Foto: Zorana Jevtić

Otkrivamo: Lider DS oštetio Beograd za 1.800.000 evra

LOPOVLUK: Đilasu ne gine robija zbog bus-plusa!

Beograd -
Bivši gradonačelnik „zaslužan“ što je dodatne kontrolore plaćao Grad, čija je kasa po tom osnovu ostala kraća za 1,8 miliona evra

BEOGRAD - A toliko se hvalio „bus-plusom“.Dragan Đilas, bivši gradonačelnik i lider DS, uskoro bi mogao da se nađe pred licem pravde, i to upravo zbog famoznog sistema „bus-plusa“, kojim se toliko hvalio tokom svoje vladavine Beogradom.Kako saznaje Kurir, Tužilaštvu je iz policije prosleđen ovaj predmet, a bivši gradonačelnik se sumnjiči da je radio na štetu Grada, a u korist firme „Apeks“, vlasnika sistema „bus-plus“!Otkriveno je da je Grad plaćao dodatne kontrolore u prevozu iako je to bila obaveza „Apeksa“ i tako oštetio budžet prestonice za čak 180 miliona dinara.

Još dvojica sumnjivih Pored Đilasa, da su radili u korist „Apeksa“, a na štetu Grada sumnjiče se i bivši gradski menadžer Aleksandar Bijelić i Bojan Bovan, sekretar za saobraćaj.- Prema osnovnom ugovoru, zaključenom između Grada i „Apeksa“ septembra 2010. godine, „Apeks“ je bio u obavezi da o svom trošku organizuje i kontrolu karata u vozilima javnog prevoza, a po nalogu naručioca - Grada, i utvrđeno je da je za vršenje svakodnevnih kontrola potrebno obezbediti minimalno 200 kontrolora - kaže izvor Kurira iz Tužilaštva i dodaje:- Iako je „Apeks“ po zahtevu Direkcije za javni prevoz bio u obavezi da poveća broj kontrolora, tu obavezu je većim delom na sebe preuzeo Grad, i to na osnovu ugovora zaključenog sa GSP o angažovanju dodatnog broja kontrolora.Naš izvor dodaje da je analizom troškova utvrđeno da je Grad učestvovao sa 91,47 odsto kad je reč o troškovima za angažovanje dodatnih kontrolora, a preduzeće „Apeks“ sa 8,53 odsto.Loša matematika- U raspodeli prihoda „Apeks“ je učestvovao i dalje sa 8,53 odsto bez limita u prihodima, čime je Gradu naneta šteta od oko 180 miliona dinara, odnosno u visini obaveze za dodatno angažovanje kontrolora - navodi naš izvor i dodaje:- Direkcija za javni prevoz je odredila limite prihoda iznad kojih bi se umanjio prihod preduzeća „Apeks“, s obzirom na to da oni nisu želeli da angažuju dodatne kontrolore, te bi obračunavanje provizije od 8,53 odsto ukupnih prihoda iznad limita bio neosnovan prihod. „Apeks“ ove predloge Direkcije nije prihvatio. Sa druge strane, bez prethodne analize, Aleksandar Bijelić i Bojan Bovan prihvatili su predlog „Apeksa“ o obračunu osnovice! Tako su mu omogućili da u periodu od juna do decembra 2013. neosnovano prihoduje 43.964.132,26 dinara.Direkcija za javni prevoz je po nalogu Bijelića i Bovana, a prema uslovima preduzeća „Apeks“ sačinila aneks br. 4, na osnovu kog je sačinjen i predlog zaključka koji je usvojio gradonačelnik Dragan Đilas i na osnovu kog je data saglasnost na pomenuti aneks, kao i ovlašćenje Aleksandru Bijeliću da ga zaključi.

Bez komentaraBIJELIĆ U PRITVORU, ĐILAS ĆUTIAleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer, u pritvoru je zbog afere „Bulevar“ - on je osumnjičen da je budžet grada oštetio za oko šest miliona evra. Poruka sa pitanjima je poslata Ivanu Nikoliću, Đilasovom portparolu, ali on do zaključenja broja nije odgovorio. Juče smo preko Sekretarijata za saobraćaj pokušali da dođemo do broja telefona Bojana Bovana, ali nam se niko nije javljao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track