LOŠE GA OBREZAO: Nezadovoljni pacijent ubio lekara
Foto: Rojters

Ubistvo u Kini

LOŠE GA OBREZAO: Nezadovoljni pacijent ubio lekara

Planeta -
Vang Fangli, koji se podvrgao hirurškoj intervenciji prošle nedelje, izbo je na smrt lekara u prostorijama za pauzu

PEKING - Kinez nezadovoljan obrezivanjem u bolnici, osumnjičen je za ubistvo lekara koji je obavio tu operaciju prošle nedelje, javila je kineska agencija Sinhua.

Vang Fangli, koji se podvrgao hirurškoj intervenciji prošle nedelje, izbo na smrt lekara Šan Erhuija u prostojama za pauzu jedne bolnice u okrugu Fengsijan, u istočnoj provinciji Điangsu.

Sinhua navodi da nije jasno da li je Šan bio lekar koji je izveo operaciju, niti zašto se Vang (45) povrgao obrezivanju, pošto to nije uobičajeno u Kini. "Bio je bio nezadovoljan ishodom lečenja i bolničkim troškovima", navodi agencija. AFP podseća da je nasilje nad medicinskim osobljem u Kini postalo sve uobičajenije - u proseku jedan napad u bolnicama na svake dve nedelje.

Rast takvih incidenata pripisuje se dugim čekanjima na prijem kod lekara i percepcije javnosti da je zdravstvena zaštita skupa.

Kina: "Anđeli čuvari" štite doktore od pacijenata

U pokušaju da zaštiti doktore koje sve češće napadaju nezadovoljni pacijenti, kineski glavni grad Peking uvodi volontere "anđele čuvare" koji će posredovati između lekara i pacijenata.

Tokom kampanje će biti regrutovani studenti, zdravstveni radnici i drugi pacijenti da deluju kao posrednici između doktora i onih o kojima se oni brinu da ublaže nesuglasice i izglade tenzije, objavila je danas novinska agencija Sinhua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track