LOV U MUTNOM: Ko ima tačne informacije o mleku?
Foto: Reuters

Oprečne informacije

LOV U MUTNOM: Ko ima tačne informacije o mleku?

Društvo -
Svo mleko koje se nalazi u prodavnicama ispravno je i bezbedno za upotrebu, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević

BEOGRAD - U Srbiji je i danas nastavljena javna polemika o zdravstvenoj ispravnosti mleka, pri čemu nadležni tvrde za je ono ispravno za upotrebu, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić upozorava na još veću koncentraciju aflatoksina, dok poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručuje da javnost Srbije ima pravo na potpuno tačnu i kompletnu informaciju o mleku.

Svo mleko koje se nalazi u prodavnicama ispravno je i bezbedno za upotrebu, izjavio je večeras ministar poljoprivrede Goran Knežević i poručio da lično garantuje da mleko iz prodavnica može da se pije. Što se tiče mlečnih prerađevina, ministar poljoprivrede je rekao da nema sumnjivih podataka o povišenom prisustvu aflatoksina i da je, za sada, sve u skladu sa propisima."Svo mleko koje se nalazi na rafovima prodavnica je dobro i bezbedno za upotrebu. Sve količine mleka za koje smo sumnjali da imaju povišen nivo aflatoksina sklonjene su iz prometa i ono se nalazi u magacinima", rekao je Knežević gostujući na RTS-u.

Đukić Dejanović: Nema mesta panici

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović takođe tvrdi da nema mesta panici, jer je sa tržišta povučeno mleko koja sadrži povećane količine aflatoksina. "Povučena su sva mleka koja su prešla graniocu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka", rekla je ministarka zdravlja. Upitana da objasni jučerašnju izjavu da građani sami procene da li će piti mleko, ministarka je rekla da građani mogu bezbedno da piju mleko, ali da je normalno da deo građana strahuje čekajući rezultate laboratorije u Holandiji.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić upozorio je da su nove analize mleka, koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), pokazale još veće prisustvo aflatoksina. Ješić je Tanjugu rekao da su preliminarni rezultati, koje je dobio od FINS, "alarmantni" i potvrdili su pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina."To je trebalo očekivati, jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana", rekao je Ješić. Problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, istakao je Ješić i naglasio da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku, jer je sada veoma važno preduzeti mere, u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

Šabić: Zbunjujuće informacije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je upozorio da javnost Srbije ima pravo na potpuno tačnu i kompletnu informaciju o pitanju mleka kontaminiranog aflatoksinom, jer su to informacije od prvorazrednog značaja. On je celu situaciju oko mleka ocenio kao zbunjujuću i istakao da, po zakonu, informacije, koje se tiču zdravlja ljudi, predstavljaju informacije od prvorazrednog značaja. Šabić je još jednom naglasio da ne želi da tumači ko je u celoj priči u pravu, niti šta je istina, ali da insistira na tome da srpska javnost ima pravo da zna šta je istina, i to odmah. Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je nadležne da preduzmu energičnije mere kako bi se sprečila opasnost po zdravlje građana i da tačno, nedvosmisleno i brzo informišu javnost o mogućoj neispravnosti mleka i njegovoj štetnosti po zdravlje.

On je naveo da posebno zabrinjava što se pitanja vezana za zdravlje građana koriste za rasplamsavanje političkih obračuna. Neke od predškolskih ustanova u Srbiji već su povukle iz upotrebe mleko za koje se sumnja da imaju viši nivo aflatoksina od dozvoljenog, a neki ne nemaravaju to da učine, ali se sanitarne kontrole obavljaju svakodnevno, da bi se sprečilo ugrožavanje zdravlja najmlađih. Većina trgovinskih lanaca u Srbiji povlači sa rafova sporno mleko za koje se sumnja da sadrži nivo aflatoksina viši od dozvoljenog.

Prodaja opala za trećinu

Prodaja mleka i mlečnih proizvoda je opala u nekim gradovima čak i za trećinu, dok se potrošači javljaju i raspituju da li mogu da vrate mleko koje su kupili na akcijama u većim količinama. Oglasilo se i ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštenjem da se nastavlja svakodnevna kontrola sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i vanredna kontrola stočne hrane. Veterinarska inspekcija proverava da li je sprovedena naredba o povlačenju mleka iz prometa za koje se sumnja da ima povišeni nivo aflatoksina, navedeno je u zaključcima kolegijuma Ministarstva poljoprivrede. Započeta je ponovna kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve i sav ispravan kukuruz biće distibuiran proizvođačima mleka, kažu u ministrastvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track