LUČA NEBESKA: NLO iznad Podgorice!
Foto: Vijesti

Posetioci iz svemira

LUČA NEBESKA: NLO iznad Podgorice!

Planeta -
Astronom Igor Dajković kaže da je siguran da se ne radi o čvrstom telu i da nijedno nebesko telo ne može da izazove ovakvu pojavu
1 / 3 Foto: Vijesti

PODGORICA - Iznad Podgorice je preksinoć oko 21 sat uočena neobična svetleća pojava jarko narandžaste boje. Za svetleće telo koje je u minut-dva naglo menjalo oblik i veličinu, pravce i brzinu kretanja i isijavalo jakom svetlošću, stručnjaci za astronomiju i metereologiju nemaju objašnjenje.

Astronom Igor Dajković kaže da je siguran da se ne radi o čvrstom telu, makar ne o onome što su saznanja današnje nauke.

“Sa pozicije moje struke odgovorno mogu da tvrdim da ovo nije astronomska pojava. Ima nepravilno kretanje, a nijedno astronomsko telo na nebu, zvezda koja je fiksna, planeta koja je fiksna, ne može da ima ovakvo kretanje. Ni meteor nema takvo kretanje, i kad krene, on više ne može tako da menja pravac kretanja”, tvrdi Dajković nakon što je analizirao fotografije.

On kaže da nijedno nebesko telo ne može da izazove ovakvu pojavu.

“Ovakve pojave meteorolozi obično opisuju pojmom loptastih munja. Opet i taj pojam je prilično nedefinisan i kao takav služi za razne interpretacije pa se govori da nešto što svetli može da leti i na nekoliko metara od zemlje, lebdi u jednom mestu, kreće se napred-nazad i slično”, rekao je Dajković.

Dajković podseća da se iznad Švedske godinama dešava pojava slična onoj koja je preksinoć uočena iznad Podgorice.

“Naučnici su to posmatrali i utvrđeno je da se kreće ogromnim brzinama i da je verovatno reč o elektricitetu. Naučnici su rekli da je reč o mekom telu i elektricitetu, meteorolozi bi možda rekli da su loptaste munje i to tako ostaje neobjašnjeno”.

Meteorolog Dušan Pavićević odbacuje mogućnost da je reč o loptastim munjama.

“Iako nikad nisam video loptastu munju, pomislio sam da je reč o njoj. Ipak, one se obično vezuju za pojavu oluje, a nje preksinoć nije bilo”, kaže Pavićević.

On je konsultovao i kolege iz Zavoda za meteorologiju i seizmologiju.

“Strčnjaci Zavoda za meteorologiju i seizmologiju nisu preksinoć u Podgorici videli nikavo sevanje ili grmljavinu. Još je interesantnija činjenica da nikakve munje nije registrovao ni LINET sistem, najsavremeniji evropski sistem za detekciju munja. Jedna od antena tog sistema je postavljena i u Podgorici i ona pokriva područje od oko 200 km. Vrlo je čudno da ni taj izuzetno osetljiv i precizan sistem nije ništa detektovao. Zbog toga je moguće da obrazloženje ove pojave, fenomena, treba potražiti izvan meteorologije”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track