MAFIJA TRUJE ITALIJU: Zakopavali toksični otpad, sve više obolelih od raka!

Tajni dokumenti

MAFIJA TRUJE ITALIJU: Zakopavali toksični otpad, sve više obolelih od raka!

Planeta -
Kamore Frančesko Skjavone, nekad najtraženiji mafijaški begunac na svetu, upozorio je svojevremno vlasti da će otrov u zemlji pobiti lokalno stanovništvo u roku 20 godina

ITALIJA - Toksični nuklearni i industrijski otpad, koji italijanska mafija ilegalno zakopava pod zemljom odgovoran je za povećanu stopu obolelih od raka na jugu Italije, pribojavaju se neki.

Italijanski Senat istražuje vezu između zakopanih zagađivača i 50 odsto više tumora među stanovnicima sela oko Napulja. Tajni dokumenti iz 1997. godine, objavljeni tek danas, pokazuju da je mafijaški šef Kamore Frančesko Skjavone, nekad najtraženiji mafijaški begunac na svetu, upozorio vlasti da će otrov u zemlji pobiti lokalno stanovništvo u roku 20 godina.

Lekari su prvi put primetili porast broja obolelih od raka tokomn devedesetih. Ali od tada se procenat povećao na 40 odsto kod žena, i 47 odsto kod muškaraca.

Za ilegalan promet opasnog otpada saznalo se 1997. kad je Frančeskovom rođakau, Karmineu Skjavoneu proradila savest zbog zagađenja okoline pa je odjednom postao pravi borac za zelenilo i počeo da cinkari mafijaškog šefa.Frančesko je uhapšen, a na kraju je osuđen na doživotnu robiju zbog niza ubistava.

Advokatima je ispričao da je klan Kasalezi vodio pravu malu "vojnu operaciju" i bacao milione tona otrovnog otpada na farmama, pećinama, kamenolomima, pa čak i po rubovima gradova Mafija je od tog unosnog posla zarađivala i do 200.000 funti mesečno. Otpad je uglavnom stizao iz Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track