KANDIDAT I ZVANIČNO: Maja Gojković na čelu Skupštine?
Foto: Fonet

Novi saziv parlamenta

KANDIDAT I ZVANIČNO: Maja Gojković na čelu Skupštine?

Politika -
Skupština Srbije u sredu bira predsednika parlamenta, potpredsednike i radna tela, čime će biti završeno konstituisanje ovog najvišeg zakonodavnog tela

BEOGRAD - Kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković.

U Skupštinu Srbije stigao je predlog da Gojkovićeva bude novi predsednik parlamenta, koji je potpisima podržalo 30 poslanika.Dosadašnji generalni sekretar parlamenta Jana Ljubičić potvrdila je da je predlog SNS za novog predsednika parlametna stigao u sekreterijat i da će se o tome raspravljati sutra na sednici.

Prema njenim rečima, to je za sada jedini predlog, a o kandidatima za potpredsednike skupštine razgovaraće se naknadno.Gojković, koja je članica Predsedništva SNS, rođena je 1963. godine u Novom Sadu, u kojem je završila Pravni fakultet. Gojković je advokat od 24. godine, pravosudni ispit položila je 1989. godine, a ćerka je poznatog novosadskog advokata Mite Gojkovića.

Bila je jedina žena do sada na čelnoj funkciji grada Novog Sada i to u periodu od 2004. do 2008. godine, a u dosadašnjoj političkoj karijeri bila je poslanik, ali i ministar bez portfelja.U politiku je ušla kao član Narodne radikalne stranke, koja se uključila u Srpsku radikalnu stranku, a nakon raskola u SRS od 2009. godine do kraja 2012. godine bila je predsednica Narodne partije. NP je 2010. godine prišla uniji Ujedinjenih regiona Srbije i na toj listi je maja 2012. godine izabrana za jednog od dva poslanika NP da bi se krajem 2012. godine se pripojila SNS-u.

Skupština Srbije sutra će, pored predsednika, birati i potpredsednike, generalnog sekretara, radna tela, a na sednici 16. aprila potvrđeni su mandati novim poslanicima čime je parlament konstituisan.Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Nezvanično, neki beogradski mediji su preneli da će potpredsednica Srpske napredne stranke Maja Gojković biti predsednica Narodne skupštine Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track