Majka Cvijeta: Morala sam da odem od mog Gojka
Foto: Marina Lopičić

Priča koja je sve podigla na noge

Majka Cvijeta: Morala sam da odem od mog Gojka

Društvo -
Otac osmogodišnjaka čija je tužna priča potresla Balkan kaže da neće dozvoliti da socijalni radnici odvedu dečaka dok je on na operaciji

BIJELJINA - Sreća se osmehnula!Hrana, slatkiši, novac, tehnika i igračke i juče su pristizali na adresu malog Gojka Đurića (8), koji već godinu i po dana u teškim uslovima sam brine o nepokretnom ocu Petru (53)!Poklon KuriraOvaj marljivi dečak, koga je majka napustila pre četiri godine dok je spavao, a čije su obaveze da skuva ručak ocu, spremi potpalu i ugreje kuću, izrazio je želju da dobije trotinet, pa mu je ekipa Kurira to i donela na dar.- Je l‘ trotinet? - pitao nas je sa osmehom na licu čim je ugledao umotan poklon, a zatim počeo da zahvaljuje: „Baš je onakav kakav sam želeo, crveni!“Odmah je ostavio loptu i rekete za badminton, a potom u društvu drugara nastavio da vozi novi dvotočkaš.Njegov otac Petar, takođe u društvu komšija i pristiglih dobrotvora koji žele da pomognu, priča da dolaze gosti i donose razne poklone, kao i dobre vesti.- Gradonačelnik Bijeljine Mića Mićić rekao mi je da će srediti da mi se napravi montažna kuća, a dolazili su i iz firme koja će nam uvesti vodu. Čuo sam se i sa sekretaricom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji nam je poslao 5.000 konvertibilnih maraka za operaciju i druge neophodne stvari - rekao je u jednom dahu Petar, koji je polomio nogu dok je nadničio.Pomoć sa svih stranaDok čeka na operaciju zbog komplikacija posle povređivanja noge, zakazanu za 16. oktobar u Institutu za ortopedske hirurške bolesti Banjica u Beogradu, nada se da će mali Gojko ostati kod njegove sestre Rade.- Ne dam Gojka nikome. To ne dolazi u obzir. Tu je tetka da vodi računa o njemu - odsečno je rekao on zbog spekulacija da će socijalni radnici odvesti mališana dok bude na lečenju.Tetka Rada je potvrdila da nigde neće otići dok Petru ne bude bolje, a tu su i dobri ljudi koji će im pomagati. Među njima su i trojica mladića, Miloš i Đorđe Stanišić i Nedeljko Jeftić, koji objašnjavaju da su doneli materijalnu pomoć i mleko za dečaka jer ih je njegova priča rastužila.- I mi imamo brata njegovih godina, pa smo se samo zapitali šta bi on da je na Gojkovom mestu - pričaju momci, koji priznaju da su plakali kad su gledali snimak o mališanu.

http://www.youtube.com/watch?v=_zyCd_n5T98

Žao mi je i Petra i sina!Iako živi u susednom selu udaljenom svega 15 kilometara od Ljeljanče, Cvijeta Radovanović, koja se preudala, ne viđa često sina koga je napustila kad je bio četvorogodišnjak.- Naša stvar je zašto sam morala da odem. Neću da pričam o tome, ali žao mi je i Petra i Gojka. S njim se čujem često, ali verovatno ne sme da kaže pred ocem - priča ova žena, dok njena svekrva priznaje da Cvijeta ne može sama da vodi računa o deci:- Ima dete s mojim sinom, ali nije u stanju da ga čuva - priča baka Goja.

Mesečna pomoćDalibor Anđelković Dado (24) iz Švajcarske rešio je da pomogne porodici Đurić.- O malom Gojku i njegovom ocu Petru saznao sam preko Fejsbuka. Spreman sam da pomognem koliko god mogu. Dali bismo 1.500 evra, ili koliko već treba, za operaciju. Sa svojim društvom sam se dogovorio da ćemo angažovati neku ženu, koju bismo mesečno plaćali da im pomaže u kući, a obezbedili bismo im i 300-400 evra mesečno za hranu. Pošto smo videli u kakvim uslovima žive, hteli bismo da damo novac da im se izgradi kupatilo - kaže Dalibor.

http://www.youtube.com/watch?v=FY6E68hc3mo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track