MALA MATURA: Evo rešenja testa iz srpskog jezika!
Foto: Tanjug

Ispit trajao do 12 sati

MALA MATURA: Evo rešenja testa iz srpskog jezika!

Društvo -
Osmaci pre ispita treba da doručkuju, budu koncentrisani, da savladaju tremu i ne zaborave đačku knjižicu i pribor

BEOGRAD - Dvočasovni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika koji su svršeni osnovci danas rešavali u školama širom Srbije završen je u podne.

"Osmaci su uglavnom zadovoljni posle današnjeg testa iz srpskog jezika, a preliminarni rezultati male mature će biti saopšteni u petak i pokazaće koliko su oni bili zaista uspešni u rešavanju zadataka", izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

On je, po završetku testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji je prvi deo obaveznog završnog ispita, obišao učenike osmog razreda u beogradskoj Osnovnoj školi "Jelena Ćetković" i poželeo im puno uspeha i sutra, kad budu polagali test iz matematike.

Obradović je rekao da im savetuje da ne žure i da rade bez nervoze, dodajući da ima utisak da su đaci "manje nervozni od roditelja". Posle razgovora sa đacima, ministar je rekao novinarima da "većina smatra da su testovi bili lakši nego na probi male mature pre mesec dana".

Podsećajući da su osmaci na probnim testovima "bili iznenađeni dužinom tekstova", on je istakao da je "opšti utisak da će deca morati više da rade"."Mala matura ni za njih ni za nas nije običan test", rekao je Obradović i objasnio da se "mnogo toga posredno istražuje", pa će analiza "nivoa do koga smo došli po generacijama, školama i okruzima" pokazati da li su potrebne promene metodologije.

On je istakao da se može očekivati da će dosadašnja promena pristupa pomoći da se na međunarodnim takmičenjima postignu bolji rezultati.

Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je jutros u 9.45 kombinaciju broj 1 za test iz srpskog odnosno maternjeg jezika koji su osmaci rešavali od 10 do 12 časova.

Test se sastoji od 20 pitanja, a rešenje će moći da se vidi na sajtu Ministarstva prosvete od 13 sati.

Ministar je jutros u Vestima na RTS poručio da nema razloga za paniku jer u srednjim školama širom Srbije ima više mesta nego đaka. On je dodao i da u ovakvim situacijama veću tremu imaju roditelji nego deca.

Obradović je budućim srednjoškolcima poželeo puno uspeha i savetovao im da ne žure i da pažljivo pročitaju sve zadatke pre nego što pristupe njihovom rešavanju. "Imaju dovoljno vremena, mesta u razredima ima dovoljno, poručujem im da ne budu nervozni", rekao je Obradović ponovivši da je relaksirajuća okolnost za srednjoškolce što je broj mesta u srednjim školama veći od broja kandidata.

"Test iz srpskog bio je lak! Polovina đaka izašla je iz učionice već posle sat vremena. Pitanja iz zbirke za vežbanje bilo je malo - više pitanja bilo je iz književnosti, a manje iz gramatike. Voleo bih i da mi matematika bude ovako laka!, kaže za Kurir Luka, svršeni osnovac zemunske škole "Svetozar Miletić".

Da podsetimo, oko 70.000 đaka osmog razreda u Srbiji danas polaže prvi deo obaveznog završnog ispita, test iz srpskog (maternjeg) jezika, a sutra izlaze i na test iz matematike.

Ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Ispit traje do 12 sati, a ključ (rešenje) će biti postavljen na sajtu Ministarstva prosvete, od podneva.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa". Stručnjaci savetuju osmacima da se dobro odmore, pre ispita da doručkuju, budu koncentrisani i da savladaju tremu.

Ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad. Rezultati testa biće istaknuti unutar škola, u holovima, na oglasnim tablama, i ne mogu biti zalepljeni na ulaznim vratima, prozorima.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

U gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procenaa, umetnickim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

Rešenje testa za slovački jezik

Rešenje testa za rusinski jezik

Rešenje testa za rumunski jezik

Rešenje testa za mađarski jezik

Rešenje testa za hrvatski jezik

Rešenje testa za albanski jezik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track