Mali: Beograd na vodi istorijska šansa i za celu Srbiju
Foto: Zorana Jevtić

Veliki projekat

Mali: Beograd na vodi istorijska šansa i za celu Srbiju

Beograd -
U prvoj fazi koja počinje narednog proleća biće izgrađen simbol Beograda na vodi, kula, a onda i veliki tržini centar, četiri zgrade, dva hotela. Tih šest objekta će biti izgrađeni u prvoj fazi, kazao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da je projekat "Beograd na vodi", čiji će master plan danas biti predstavljen u renoviranoj zgradi Geozavoda, istorijska šansa ne samo za glavni grad, već i za celu Srbiju, istakavši da će biti završen u narednih desetak godina.

"U prvoj fazi koja počinje narednog proleća biće izgrađen simbol Beograda na vodi, kula, a onda i veliki tržini centar, četiri zgrade, dva hotela. Tih šest objekta će biti izgrađeni u prvoj fazi", rekao je Mali gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je istakao da je ukupna površina projekta između 1,8 i dva miliona kvadrata i da očekuje da "ovaj veliki projekat bude završen u naredni osam, devet, deset godina.Kaže i da je svecano otvaranje ovog projekta važno iz nekoliko razloga, a da je prvi taj što će garđani u uzgradi Geozavoda moći da vide veliku maketu "Beograda na vodi".

"Svaki građanin Beograda i Srbije moći će na licu mesta da vidi kako će izgledati taj projekat i dobije sve potrebne informacije koje su značajne za njega. S jedne strane to je projekat koji će umnogome da promeni način i perspektivu grada Beograda, ali i Srbije", rekao je Mali.

Poručuje i da je ovaj projekat prvi "opipljiv korak" u saradnji između Srbije i arapskog partnera i prvi korak ka realizaciji projekta "Beograd na vodi", čiji početak gradnje se očekuje početkom naredne godine."Ovo je jedna od najbrže urađenih rekonstrukcija (zgrada eozavoda).

Za samo tri meseca u potpunosti je rekonstruisana jedna zgrada koja je rezultat rada domaće građevinske industrije i preduzeća", rekao je Mali dodavši da se od Beograda na vodi očekuej ne samo da sledeće godine pokrene građevinsku industriju već i privredu čitave zemlje.

"Mi na taj način pokazujmo da kao gradska uprava možemo brzo i efikasno da izdamo potrebne saglasnosti i dozvole i da zajedno sa investitorom radimo na rešavanju problema", kazao je Mali.

Gradonačelnik Beogarda je podsetio i da je juče na sednici Vlade Sbrije osnovano preduzeće Beograd na vodi koje će se baviti koordinacijom svih aktivnosti koje su neophodne za realizaciju tog projekta.

"Prvo govorim o završetku potrebne papirologije, svih potrebnih dokumenata da bi se taj projekat doveo do trenutka da se izda građevinska dozvola. Imate i 100 hektara zemlje koji treba da prođu procese eksproprijacije i rešavanje pravno imovinskih problema", poručuje gradonačelnik.U naredne dve godine, kako je najavio, biće izmeštene i železnička i autobuska stanica, a što je takođe u planu realizacije projekta Beograda na vodi.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track