MALI GENIJE: Sa 13 godina napravio nuklearni reaktor u učionici!
Foto: Printskrin Yt

Fasciniran radijacijom

MALI GENIJE: Sa 13 godina napravio nuklearni reaktor u učionici!

Tech -
Profesor Džim Hurigan odlučio je da podrži svog učenika, obezbedio mu 3.600 evra, a Džejms je ispunio obećanje i školu nije digao u vazduh

Džejmi Edvards (13) iz Prestona u Engleskoj najmlađa je osoba na svetu koja je uspešno izvela nuklearnu fuziju. On je u učionici napravio nuklearni reaktor i proizveo helijum sudaranjem dva atoma hidrogena."Svi moji drugovi misle da sam lud, ali meni je drago zbog onoga što sam postigao", kaže Džejmi, koji mašta o tome da jednog dana postane nuklearni inženjer.On se prvobitno obratio univerzitetskim laboratorijama za pomoć, ali niko ga nije shvatio ozbiljno. Srećom, nastavnik Džim Hurigan odlučio je da podrži svog učenika. On mu je pomogao da obezbedi 3.600 evra, koliko je bilo potrebno za eksperiment.

"Bio sam malo nervozan, ali me je Džejmi uverio da neće dići školu u vazduh", kaže Hurigan. Džejmi Edvards je opsednut radijacijom i od novca koji je dobio za Božić kupio je Gajgerov brojač. U okviru narednog projekta pokušaće da napravi minijaturni hadronski sudarač.

http://www.youtube.com/watch?v=U7iCPdbBGpM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track