Mali Nikola od sedam godina kopa za 100 dinara!

Najmlađi nadničar na svetu

Mali Nikola od sedam godina kopa za 100 dinara!

Društvo -
Dečak Nikola Nikolić (7) iz Blaca okopava i bere voće za malo novca, obrok i staru garderobu. Kako se zimi ne bi smrzli, brat Stefan (15) nadniči za drva

BLACE - Tuga.Sedmogodišnji Nikola Nikolić iz sela Popova kod Blaca celog leta ide u nadnicu s majkom Milkicom (41) i za ceo dan rada dobije jedan ili dva obroka, eventualno nešto stare garderobe i ponekad sto dinara.Za to vreme i njegov stariji brat Stefan (15) nadniči radeći najteže seoske poslove, a za njegov rad porodica će na jesen dobiti drva, kako se ne bi smrzli u oronuloj kućici punoj rupa.- Najviše berem voće. Skoro smo završili branje višanja. Ja berem s nižih grana, a majka sa viših, jer ne mogu da ih dohvatim - objašnjava mali Nikola, kao da je normalno da sedmogodišnje dete nadniči. Njegova majka Milkica ga posmatra suznih očiju punih ljubavi.- Nikola je veoma vredan i ništa mu nije teško. Nažalost, i on mora da radi kako bismo se prehranili - tužno kaže Milkica. Nikola se ubacuje u razgovor i pita što bi sedeo kod kuće.- Bolje je da nešto radim - uzvikuje, pokušavajući da uteši majku.Kuća porodice Nikolić se i ne može nazvati kućom. Rupe na sve strane, a od svih tekovina civilizacije imaju samo struju.- Nemamo kupatilo ni električne aparate - kaže Milkica i dodaje da su nekako i živeli dok je pre šest godina nije napustio suprug.- Pobegao od sirotinje. Ostavio i mene i decu i odselio se u Kruševac. Tamo se oženio, ima drugu decu, a nas je zaboravio - kaže ona.Nikolići su imali dve koze i tri ovce, ali su morali da ih prodaju jer im se zimus pod težinom snega srušila štala. Jedina stalna primanja su im 6.000 dinara mesečno, koliko iznosi socijalna pomoć.

Žiro-račun za pomoć od ponedeljka

Poštovani čitaoci, priča o malom Nikoli izazvala je ogromno interesovanje, ali i želju da se njemu i njegovoj porodici pomogne. Porodica Nikolić još nema žiro-račun na koji bi zainteresovani mogli da uplate pomoć, ali će ga imati od ponedeljka. Čim račun bude otvoren, redakcija Kurira odmah će obavestiti čitaoce.

Kućica u kojoj žive Nikolići
Kućica u kojoj žive Nikolići

Donosi vodu s bunaraOsim nadničenja, Nikolin posao je da svakodnevno donese oko 30 litara vode s bunara koji je udaljen kilometar.-Nosim u plastičnom balonu od pet litara. Dnevno idem između pet i šest puta - priča on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track